sapiens.cat

Descobreix la teva història

Portada 186
Sàpiens núm. 186. Setembre 2017
Especial 11 de setembre: Quan érem sobirans. Cinc segles del Casal de Barcelona
Reportatges / Edat mitjana
Una nissaga sobirana
Les lluites i els pactes dels primers comtes per tenir un territori propi
Quan els musulmans van liquidar el poder del regne visigot de Toledo i van amenaçar els francs, el territori fronterer entre uns i altres va quedar a mercè de ràtzies de tots dos bàndols, per controlar una zona clau. Del caos i la llunyania dels centres de poder rivals se'n van aprofitar nobles locals per establir una nova dinastia governant que va saber imposar la seva autoritat.
Jordi Mata
Reportatges / edat mitjana
Senyors d'Occitània
De la crisi del poder comtal a la creació de l'estat
Les disputes territorials amb els sarraïns, l'aparició d'un nou sistema jurídic i les dissensions familiars van abocar els comtes a una crisi de poder. En uns segles tan convulsos, la intel·ligència política d'Ermessenda de Carcassona i Ramon Berenguer III va consolidar l'hegemonia del Casal de Barcelona sobre els comtats veïns i nord enllà.
Pere Puig
Reportatges / edat mitjana
De Ramon Berenguer IV a Jaume I. Catalunya es consolida
Els segles clau de la història de la Corona catalanoaragonesa
Quatre reis van marcar el destí de la Corona: Ramon Berenguer IV va ser l'arquitecte de la unió entre Catalunya i Aragó; Alfons I i Pere I, els comtes reis que van admirar la cultura provençal, com a mecenes de trobadors i defensors dels càtars contra la voluntat papal, i Jaume I, l'artífex de la futura potència mediterrània.
Cristina Masanés
Reportatges / edat mitjana
Senyors del mar
Quan tots els peixos del Mediterrani lluïen les quatre barres
La cèlebre frase de la Crònica de Bernat Desclot fa referència a les gestes que van protagonitzar Pere II el Gran i els seus successors, amb ajut dels almogàvers, en la llarga guerra de Sicília, la conquesta de Sardenya i l'arribada de soldats catalans a la cort de Bizanci. Després d'aquestes campanyes, la Corona d'Aragó es va convertir en una potència reconeguda arreu d'Europa.
Xavier Carmaniu
Reportatges / edat mitjana
La construcció d'un estat
El llegat de Pere III el Cerimoniós
Els tres últims reis de la nissaga fundada per Guifré el Pilós van afrontar el segle més catastròfic de la història d'Occident fins llavors. Així i tot, Pere III va saber engrandir el territori de la Corona, monumentalitzar el país i, sobretot, bastir un model d'estat que va perdurar fins al 1714, i va resistir dos anys d'interregne després de la mort sense descendència de Martí l'Humà.
Arnau Cònsul
Cercador Index Històric
El 2 de desembre, aquests equipaments mostraran espais com els magatzems o els tallers de restauració
Testimonis que ens acosten a l’infern i ens recorden el perill del feixisme
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació