sapiens.cat

Descobreix la teva història

Preguntes amb història
  • Comenta

Qui va ser Pau de Ballester?

Bisbe de l'Esglèsia ortodoxa per a Mèxic, l'Amèrica Central, el Carib i Colòmbia, Ballester va traduir autors clàssics grecs

Àlex Novials Dilluns, 21 d'agost de 2017

Pau de Ballester
Pau de Ballester
Fototeca.cat

La guerra civil va suposar un trauma per a la família de Pau de Ballester, i això el va fer inclinar per la vocació religiosa. Va decidir entrar a l’orde dels caputxins, i mentre estudiava a Sarrià va descobrir que els seus avantpassats havien estat senyors de Queronea, als ducats d’Atenes i Neopàtria, al segle XIV.

El 1953 fou convidat per l’Església ortodoxa grega a estudiar teologia, i allà es va adonar, segons va escriure, que “els ortodoxos són els únics cristians que creuen com els cristians de les catacumbes i com els Pares de l’Església de l’Edat d’Or. [...] Només aquí viu i roman el fons del cristianisme i la veritat revelada sense alteracions”. El 1954 fou ordenat sacerdot a la catedral d’Atenes i es traslladà a Constantinoble, on el patriarca Atenàgores I el nomenà abat del monestir de Sant Nicolau. Basant-se en els còdexs bizantins de la Biblioteca Patriarcal traduí al castellà textos litúrgics, i la seva versió és encara avui oficial per als cristians ortodoxos de parla espanyola.

Reunir catòlics i ortodoxos
Treballà especialment en la tasca d’apropar de nou les esglésies catòlica i ortodoxa, separades des del cisma de l’any 1054. Per això va establir correspondència amb el patriarca ortodox de Constantinoble, amb l’arquebisbat primat d’Atenes i amb la jerarquia vaticana, i va formar part de les comissions mixtes d’ambdues esglésies amb vista a la unió ecumènica.

El 1959 es va nacionalitzar grec, i el mateix any va arribar a Mèxic, on fou nomenat arximandrita i rector eclesiàstic de la colònia grega. El 1970 fou nomenat bisbe per a Mèxic, l’Amèrica Central, el Carib i Colòmbia, a més d’encarregar-se de les comunitats ortodoxes de les Bahames, Veneçuela i l’Equador. En paral·lel va exercir la càtedra de grec clàssic a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, i va ensenyar també a la Universitat Lasalle, a la Universitat Autònoma Metropolitana i a l’Institut Politècnic Nacional.

El 1973 va fundar a Ciutat de Mèxic l’Institut Cultural Hel·lènic, amb programes de difusió cultural i formació humanística. Pau de Ballester fou també un gran conferenciant, especialitzat en ressenyes biogràfiques de grans personatges de la història, i va fer nombrosos estudis en castellà i grec, a més de traduir obres teatrals clàssiques de Sòfocles, Eurípides i Aristòfanes.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
  • La construcció d'un estatEl llegat de Pere III el Cerimoniós
  • Una nissaga sobiranaLes lluites i els pactes dels primers comtes per tenir un territori propi
  • Senyors del marQuan tots els peixos del Mediterrani lluïen les quatre barres
Amb la suspensió 'de facto' de l'autonomia, repassem 12 moments en què l'Estat ha tingut Catalunya en el seu objectiu
El procés franquista per espanyolitzar el club blaugrana en 12 punts
Un curs de la UB aprofundeix en els episodis de la història ocorreguts arran d’aquest procés polític
La d'avui no és la primera reacció del poble català davant els abusos de Madrid. Recordem la resta de vegades que ens hem plantat
Es tracta de la primera pel·lícula sonora d’animació dels estudis Walt Disney
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació