sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

Catalunya: tres segles en el punt de mira d'Espanya

Amb la suspensió 'de facto' de l'autonomia, repassem 12 moments en què l'Estat ha tingut Catalunya en el seu objectiu

Dimarts, 26 de setembre de 2017

1. La guerra de Successió i la desfeta del 1714

En la guerra de Successió al tron espanyol, els catalans van adonar-se que si volien conservar el seu sistema governamental i jurídic havien d'apostar per l'arxiduc Carles d'Àustria, una decisió que vam pagar molt cara. La desfeta del 1714 va representar la fi de l'organització política i jurídica pròpies a Catalunya i la imposició d'un govern absolutista. El decret de Nova Planta va anorrear les institucions catalanes i hi va haver repressió en tots els àmbits. Trenta mil persones es van veure obligades a exiliar-se i el país es va quedar sense dirigents.

Si en voleu saber més...
Setge Barcelona 1714: assalt final tropes borbòniques Il·lustració que mostra l'assalt final de les tropes borbòniques sobre Barcelona l'11 de setembre de 1714Jacques Rigaud / Wikimedia Commons

2. Espartero, 1842: "És convenient bombardejar Barcelona almenys un cop cada 50 anys"

Catalunya va posar un peu al segle XIX tal com havia acabat el XVIII: derrotada en una Espanya unitària i centralista. El malestar dels catalans s'expressava sovint en revoltes, com la que es va produir a Barcelona el novembre del 1842 pel maltractament de la indústria cotonera catalana. El general Baldomero Espartero va agafar les regnes de la situació i va ordenar un bombardeig indiscriminat sobre la ciutat. Seva és la frase "Pel bé d'Espanya, és convenient bombardejar Barcelona almenys un cop cada 50 anys".
Baldomero Espartero Retrat del general EsparteroWikimedia Commons

3. El 'Tancament de Caixes' (1899): insubmissió fiscal contra l'apujada d'impostos

En el primer quart del segle XX, Catalunya, anomenada la "fàbrica d'Espanya", bullia en la demanda de més autogovern. Però aquest lideratge econòmic no es traduïa en cap avenç legislatiu o polític. Malgrat que l'economia catalana era beneficiosa per a l'Estat espanyol, la política de Madrid va optar per escanyar les finances catalanes. Quan el 1899 les Corts espanyoles van anunciar una apujada d'impostos, les classes mitjanes catalanes van fer un "tancament de caixes": van deixar de pagar impostos a l'Estat, una acció a la qual s'hi van sumar els industrials i la classe obrera. La resposta a aquesta insubmissió fiscal va ser la declaració de l'estat de guerra a Barcelona: una vegada més, les demandes dels catalans es dissolien a cop de sabre.
Vinyeta L'Esquella de la Torratxa Vinyeta publicada a 'L'Esquella de la Torratxa' el 1899 sobre el Tancament de Caixes

4. La dictadura de Primo de Rivera (1923-1930)

El 13 de setembre del 1923, el general Miguel Primo de Rivera va liderar un alçament militar amb el vistiplau d'Alfons XIII. El nou règim va perseguir el ressorgiment de la llengua, la cultura i els símbols de Catalunya, a més de prohibir l'organització de partits, associacions i institucions catalanes acabades de crear, com la Mancomunitat.
Alfons XIII i Primo de Rivera Fotografia d'Alfons XIII i Primo de RiveraAutor desconegut / Wikimedia Commons

5. Els fets d'Octubre del 1934

El 6 d'octubre del 1934, Lluís Companys va proclamar l'Estat Català dins de la República Federal Espanyola com a resposta a la involució conservadora del govern republicà. La reacció de Madrid no es va fer esperar: en menys de deu hores, l'exèrcit espanyol va restablir ordre, acabant, així, amb la vida efímera de l'Estat Català.

El govern espanyol va suspendre l'autonomia catalana, va imposar de nou el castellà com a única llengua de la Generalitat, va prohibir les activitats dels partits, dels sindicats i de les associacions catalanistes i d'esquerres i va aprofitar la situació per dur a terme una intensa repressió que es va saldar amb 3.400 empresonats polítics, entre els quals hi havia el president i el Govern, que van romandre empresonats fins al febrer del 1936. 

Si en voleu saber més...
Els fets d'Octubre Companys (tercer per l'esquerra) a la presó després dels fets d'Octubre del 1934

6. Guerra Civil (1936-39): Barcelona és bombardejada indiscriminadament

Durant la Guerra Civil, Barcelona va ser bombardejada indiscriminadament. Durant els tres anys de guerra i la postguerra, la repressió dels vencedors va ser política, social, laboral i ideològica. Com expliquen Josep M. Solé i Sabaté i Joan Villarroya, en el cas de Catalunya també hi va haver "un intent de genocidi cultural que pretenia tallar d'arrel la seva específica personalitat nacional".

A les acaballes de la guerra, Franco va deixar ben clares les seves intencions per al nostre país: "En cuanto a la suerte futura de Cataluña, hemos de decir que ésta es precisamente una de las causas fundamentales de nuestro levantamiento. Si abandonásemos Cataluña a su propio destino, llegaría a ser un grave peligro para la integridad de la Patria".

Si en voleu saber més...
Bombardeig Barcelona març 1938 Bombardeig de Barcelona, el 17 de març del 1938, vist des d'un bombarder italiàItalian Airforce / Wikimedia Commons

7. L'espanyolització del Barça i l'afusellament de Josep Sunyol (1936-1946)

D'ençà de la seva creació, el 1899, la catalanitat del Futbol Club Barcelona ha estat reprovada en diferents ocasions al llarg de la història. El moment més traumàtic va succeir l'agost del 1936; Josep Sunyol i Garriga, president del club i diputat d'ERC, era afusellat a Guadarrama quan visitava el front per encoratjar els soldats catalans que hi lluitaven. Ja durant la dictadura, el Barça va patir un procés de castellanització. Al llarg de gairebé una dècada, els franquistes van executar un pla de depuració que va esborrar els elements catalanistes del club.

Si en voleu saber més...
Monument franquista a les Corts Els jugadors saluden amb la mà alçada el nou monument franquista instal·lat a les Corts durant la seva inauguració

8. L'afusellament de Companys i la llarga nit franquista (1939-1975)

Amb la victòria del feixisme a la Guerra Civil, Catalunya tornava a viure sobre les coordenades del dret de conquesta. Es van obrir els expedients de responsabilitats polítiques, es van produir confiscacions de béns, i es van aplicar penes de mort i de presó a través de judicis sumaríssims sense seguretat jurídica.

Els franquistes van aconseguir el poder polític, social, econòmic i cultural; la Generalitat va tornar a ser abolida; la llengua i la cultura catalanes van ser asfixiades, i moltes persones van ser depurades i inhabilitades per ocupar càrrecs públics o exercir determinades professions.

L'afusellament de Companys
Enmig d'aquesta repressió, el 15 d'octubre del 1940, Lluís Companys, president de la Generalitat, era executat al castell de Montjuïc. Companys, condemnat a mort en un consell de guerra sense cap garantia legal, es convertia llavors en l'únic president escollit democràticament de la història contemporània que era executat per motius polítics. 

Si en voleu saber més...
Paret de Montjuïc on va ser afusellat Lluís Companys Paret del castell de Montjuïc on va ser afusellat Lluís CompanysPaul Hermans / Wikimedia Commons

9. Cop d'estat de Tejero (23 de febrer del 1981)

L'intent de cop d'estat del 23-F del 1981 va quedar frustrat després del missatge del rei Joan Carles I, en què exhortava que els militars es retiressin a les casernes. Els tres principals instigadors del cop van ser jutjats i condemnats. La resta, o no van ser mai jutjats, o van rebre penes benevolents, o van ser absolts. Aquest és el cas del coronel José Valdés Cavanna, que va estar a punt de treure els tancs a Barcelona. Va ser ascendit poc després.
23-F Cop d'estat d'Antonio TejeroSÀPIENS

10. La sentència sobre l'Estatut: Catalunya no és una nació (juny del 2010)

En els darrers anys, Catalunya ha seguit estant en el punt de mira de l'Estat. La sentència sobre l'Estatut de Catalunya de juny del 2010, en què el terme 'nació' quedava desposseït de validesa jurídica, va marcar l'inici d'una nova era política. La resolució va ser el motiu d'una manifestació massiva que, sota el lema "Som una nació. Nosaltres decidim", va aplegar desenes de milers de persones als carrers de Barcelona el 10 de juliol del 2010. En aquell moment, mitjans com 'El País' van definir la marxa com "la mayor manifestación de la historia del catalanismo".
Moment de la manifestació del 'Jo hi vaig ser' Capçalera oficial de la manifestació del 10 de juliol del 2010 contra la retallada de l'EstatutJuanmaRamos-Avui-El Punt / Wikimedia Commons

11. Espanyolitzar els alumnes catalans (2012)

"El nostre interès és espanyolitzar els alumnes catalans perquè se sentin tan orgullosos de ser espanyols com de ser catalans". Aquesta va ser una de les frases amb què l'exministre d'Educació, Cultura i Esport José Ignacio Wert va defensar la seva Llei orgànica per a la Millora de la Qualitat Eduactiva (LOMCE) l'octubre de 2012. El text, que obligava la Generalitat a oferir escolarització en castellà als alumnes que ho sol·licitessin (o, en cas contrari, a pagar-la en centres privats), va representar un gir recentralitzador i ideològic cap a les tesis més conservadores del Partit Popular.

12. La suspensió de l'autonomia al segle XXI (setembre del 2017)

Dies després que l'Estat prengués el control de les finances catalanes, el dimecres 20 de setembre, la Guàrdia Civil va realitzar escorcolls a diferents conselleries, va detenir 15 persones -la majoria, alts càrrecs clau per a la celebració del referèndum- i va decomisar milions de paperetes per a l'1 d'octubre.

Divendres, el Ministeri de l'Interior va prendre la comandància dels Mossos d'Esquadra i la Fiscalia va anunciar l'obertura d'una gran causa per sedició per les protestes que van tenir lloc a Barcelona el mateix dimecres. Conjurat per aturar el referèndum de l'1 d'octubre, l'Estat ha necessitat poc menys d'una setmana per suspendre 'de facto' l'autonomia catalana.

Ara, quan encara queden cinc dies per a aquesta data històrica ens preguntem: "què més pot passar?".
Agents de la Guàrdia Civil davant la Conselleria d'Exteriors Agents de la Guàrdia Civil davant la Conselleria d'Exteriors, dimecres 20 de setembreRedacció
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia
El compositor i l'escriptora es van instal·lar a Valldemossa a finals del 1838
Aquest cap de setmana vam entrar al monestir. Us ho expliquem el dia en què s'hi traslladaran les peces del Museu de Lleida
De l'emperador Didi Julià a Bernard Madoff passant pel cardenal francès que va tenir un afer amb una falsa Maria Antonieta
De la segregació del bisbat de Lleida a l'actualitat
  • Egipcis contra hititesCadeix: revivim la primera batalla de la història
  • Penedès, segle XIQuan Mir Geribert va desafiar el casal de Barcelona
  • Conte de NadalEl 'best-seller' de Dickens que va sacsejar Anglaterra el 1843
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació