sapiens.cat

Descobreix la teva història

Preguntes amb història
  • Comenta

Per què Puig Antich va ser executat a la paqueteria de la Model?

L’espai on es va instal·lar el garrot vil va ser triat per quedar apartat de les mirades, però encara manté la marca del punt on es va instal·lar l'instrument de tortura

Marta Ballesta (text), Agustí Alcoberro (assessorament) Dimarts, 5 de setembre de 2017

Amb motiu del tancament de la presó Model, iniciem una sèrie d'articles explicant la història de 13 dels seus presos més destacats. Si en voleu saber més, podeu visitar l'exposició 'La Model en parla: 113 anys, 13 històries'.

Els últims dies a la cel·la 443

Salvador Puig Antich va passar els seus últims dies a la cel·la 443 de la Model. Les xifres, com la resta de retolació de la presó, són d’un estil senzill i estan impreses directament a la paret, sobre la porta, amb una pintura negra que el pas del temps ha anat esmorteint. El petit habitacle rectangular, ara reformat i sense aparent rastre de presència humana recent, està ubicat a la cinquena galeria, la reservada als presos considerats perillosos i on també es recloïa els represaliats polítics i els condemnats a mort.
Cel·la 443 de la Model La cel·la 443 de la ModelCanaan / Wikimedia Commons

Militant del Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL)

Militant del Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL), Puig Antich en va ser membre destacat i va participar en diversos atracaments i accions d’aquest grup armat anticapitalista fundat el 1972. La policia li seguia el rastre després d’accedir a la seva documentació personal, que havia oblidat en una cafeteria i que havia arribat a les mans de la Brigada Criminal.

El 25 de setembre del 1973, quan es dirigia a una cita al bar Funicular, a la cantonada dels carrers Girona i Consell de Cent, la policia va aconseguir detenir-lo després d'un tiroteig dins l'escala d'un edifici, en el transcurs del qual va morir el policia Francisco Anguas i ell va rebre dos trets al maxil·lar i a l'esquena.
Salvador Puig Antich Salvador Puig AntichWikimedia Commons

Executat als 25 anys

Puig Antich seria acusat de ser l’autor material dels trets que van posar fi a la vida del policia i va ser jutjat en un consell de guerra que semblava abocat abans de començar a una sentència capital. Investigacions posteriors, com les del periodista Jordi Panyella, han denunciat les irregularitats d’un procés que el franquisme va utilitzar per descarregar tota la seva ira repressiva. Una mostra de força inapel·lable poc després del desafiament al règim que havia representat l’atemptat d’ETA contra Carrero Blanco. Franco va ignorar les nombroses peticions de clemència, formulades amb més vehemència des de l’estranger que des de Catalunya, i es va negar sistemàticament a concedir-li l’indult.

La paqueteria de la Model, a tocar del pati d’accés a la presó, és una sala petita, atapeïda de prestatgeries, sense finestres i poc il·luminada. L’espai, on abans s’emmagatzemava roba, va ser triat per quedar al marge de les mirades, però avui encara manté la marca inesborrable del punt on es va instal·lar el garrot vil.

Salvador Puig Antich tenia 25 anys quan va ser executat en aquest lloc el matí del 2 de març del 1974 després de vint minuts d’agonia. Va ser l’últim pres executat per garrot vil a l’Estat espanyol, però minuts abans el règim havia aplicat el mateix mètode a un altre pres, i, encara, a punt de caure, culminaria el seu rastre de mort afusellant cinc persones el setembre del 1975. Com el mateix Puig Antich va dir poc abans de morir, calia seguir lluitant.
La paqueteria de la Model La paqueteria de la Model, el lloc on va ser executat Puig AntichCanaan / Wikimedia Commons
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
  • Els pioners de l'esquíCatalunya, 1908: quan esquiàvem amb corbata i faldilla
  • Segle XIIIParís, Bolonya i Òxford. Així eren les primeres universitats
  • Investigació SàpiensJuan Gómez de Lecube: futbolista de dia, espia nazi de nit
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Durant la Guerra Civil va dur a terme tota mena de tasques de suport a la República
La primera Constitució francesa republicana proclamava la sobirania popular i insistia en l’existència d’uns drets inalienables, com el de la llibertat personal
Analitzem les conseqüències del tractat que va posar fi a les institucions catalanes fa 302 anys
Geolocalitzem un dels elements més característics del nostre patrimoni industrial
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació