sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

[VÍDEO] Mira el discurs de la victòria del Sí del referèndum del Quebec

SÀPIENS i l'Ateneu Barcelonès t'ofereixen, divendres, la gravació de Jacques Parizeau que s'hauria emès si el Sí hagués guanyat el 1995

Dimarts, 12 de setembre de 2017

Aquest divendres, 15 de setembre, a les 19 h, l'Ateneu Barcelonès acull l'acte 'Quebec: l’inèdit Discurs de la Victòria', en què participaran Daniel Turp, exdiputat del Parti Québécois (PQ), i Lisette Lapointe, exdiputada del PQ i vídua de Jacques Parizeau, ex primer ministre quebequès. Durant l'acte, es projectarà la versió en francès i en anglès del 'Discurs de la Victòria', el que havia preparat Parizeau per si guanyava el Sí en el referèndum del 1995. La projecció anirà acompanyada de traducció simultània i subtítols, i podreu veure-la divendres, en aquesta mateixa pàgina, a les 20 h. L'acte serà presentat pel vicepresident segon de l'Ateneu, Carles Llorens.

El discurs de la victòria del sí enregistrat per Jacques Parizeau

Un referèndum per a la sobirania de la província

L’any 1980, quan el Parti Québécois va arribar al govern del Quebec, va convocar un referèndum per a la sobirania de la província. El No va guanyar per un 59% (el Sí va obtenir el 40% dels vots). En els anys següents es van produir grans debats sobre l’encaix del Quebec al Canada. Amb el fracàs, però, de les negociacions del llac Meech i dels acords constitucionals de Charlottetown, les opcions del Parti Québécois es van torna tornar a disparar. A les eleccions provincials de 1994, i encapçalat per Jacques Parizeau, va assolir la majoria absoluta del Parlament quebequès amb el 44.75% del vot popular. El partit s’havia compromès a convocar un referèndum durant el seu mandat.
Muntatge cartells del sí Cartells en favor del sí al referèndum del Quebec

1995: se celebra un segon referèndum

Així, 15 anys més tard, concretament el 30 d'octubre del 1995, es va convocar un segon referèndum d’autodeterminació acordat amb el Canadà. En aquesta ocasió, la pregunta era: "Està vostè a favor de la llei adoptada per l’Assemblea Nacional declarant la sobirania del Quebec?". Les previsions inicials preveien una forta derrota sobiranista. La campanya del Sí, però, va anar creixent.

La convicció de Parizeau i Lucien Bouchard, líder de Bloc Québécois, el grup quebequès al Parlament canadenc, van fer que dia a dia el Sí millorés a les enquestes. Pel que fa a la banda del No, van ser incapaços de vertebrar un discurs per contrarestar la força sobiranista. La inquietud al govern federal i a l’opinió pública canadenca era màxima. La darrera setmana, a la desesperada, es va desplegar una forta campanya de manifestació d’amor canadenc cap al Quebec, amb flotes d’Air Canada plenes de canadencs que es van anar a manifestar a Montreal. En tancar la campanya, les enquestes apuntaven una ajustada però més que probable victòria del Sí.
Jacques Parizeau Retrat de Jacques ParizeauWikimedia Commons

El discurs de la victòria del Sí

El primer ministre quebequès, Jacques Parizeau, havia preparat un discurs en cas de victòria del Sí. Amb la participació més alta de la història del Quebec (94,5%), els partidaris del No i, per tant, de seguir sota la sobirania canadenca, van guanyar per només 52.645 vots. El No va obtenir un 50,56% del vots i el Sí, el 49,44%.

El discurs del primer ministre, destinat a la comunitat internacional, gravat en una versió en francès i una altra en anglès, no es va emetre. Durant tots aquests anys, la gravació va estar perduda i resulta, per tant, inèdita. Ara, però, ha estat recuperada per SÀPIENS i l'Ateneu Barcelonès i podrà ser visionada el 15 de setembre, a les 19 h, durant un acte coorganitzat per la revista i l'entitat cultural barcelonina. Per als qui no puguin assistir a la presentació, podreu visualitzar el discurs en aquesta mateixa pàgina just després de l'acte.
Parlament del Quebec El Parlament del QuebecChristophe.Finot / Wikimedia Commons
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Durant la Guerra Civil va dur a terme tota mena de tasques de suport a la República
La primera Constitució francesa republicana proclamava la sobirania popular i insistia en l’existència d’uns drets inalienables, com el de la llibertat personal
Analitzem les conseqüències del tractat que va posar fi a les institucions catalanes fa 302 anys
Geolocalitzem un dels elements més característics del nostre patrimoni industrial
  • Els pioners de l'esquíCatalunya, 1908: quan esquiàvem amb corbata i faldilla
  • Segle XIIIParís, Bolonya i Òxford. Així eren les primeres universitats
  • Investigació SàpiensJuan Gómez de Lecube: futbolista de dia, espia nazi de nit
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació