sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

Salvador Balletbó, un mossèn a la Model

El capellà de Sant Fost de Campsentelles va ser empresonat per ser sospitós de ser desafecte a la República

Arnau Cònsul Dilluns, 13 de novembre de 2017

Amb motiu del tancament de la presó Model, iniciem una sèrie d'articles explicant la història de 13 dels seus presos més destacats. Si en voleu saber més, podeu visitar l'exposició 'La Model en parla: 113 anys, 13 històries'.

La fugida cap a Barcelona

L'esclat de la Guerra Civil va buidar, literalment, la Model: els 859 presos que hi havia el 19 de juliol del 1936 van fugir davant el caos general a la ciutat. La derrota dels militars insurrectes, a Barcelona, va permetre que la Generalitat incautés el servei penitenciari el 12 d'agost i, tot seguit, el centre va començar a omplir-se de tots aquells individus sospitosos de ser desafectes a la República, classificats com a presoners “polítics”.

Molts capellans i gent considerada “de dretes” hi van fer cap, com va ser el cas de mossèn Salvador Balletbó, capellà de Sant Fost de Campsentelles, que, després d'amagar-se al bosc mentre observava com els milicians de la CNT i la FAI incendiaven la rectoria i l'església del poble, va fugir cap a Barcelona, on podia passar desapercebut perquè ningú no el coneixia. Fins que, a l'abril del 1937, “representants governamentals” van registrar el pis on vivia mig ocult i el van detenir.
Església de Sant Fost Església de Sant Fost de Campsentelles, construïda durant la postguerra per substituir la que va ser cremada el 1936Miquel Vico

Empresonat, maltractat i torturat

Va estar-se sis mesos a la Model, on, ben aviat, va coincidir amb els represaliats dels Fets de Maig: el centre va triplicar el nombre d'interns, fins arribar als 1.600 reclusos. Mossèn Balletbó va confessar haver-hi passat gana i rebut tota mena de maltractaments. Però el pitjor encara ho havia de viure: va sortir en llibertat al novembre, però van detenir-lo de nou quatre mesos més tard. I, aquest cop, el destí va ser la txeca de Vallmajor, on el grau de tortures que va rebre van ser d'una crueltat extrema.

Abans de tornar a ingressar a la Model, el maig del 1938, estarà retingut 25 dies al vapor 'Uruguai', acusat d'alta traïció. Un contrasentit, és clar: “Com podia delatar ningú jo que estava sempre amagat, sense veure mai ningú perquè no m'agafessin, com el conill que no es mou del cau perquè els caçadors no el disparin?”. Va ser alliberat, definitivament, l'11 de juliol del 1938.
Vaixell-presó 'Uruguai' Vaixell-presó 'Uruguai'Wikimedia Commons
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
El 2 de desembre, aquests equipaments mostraran espais com els magatzems o els tallers de restauració
Testimonis que ens acosten a l’infern i ens recorden el perill del feixisme
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
  • Islàndia any 930Entrem dins del primer parlament del món
  • Josep BartolíLa vida de pel·lícula de l'amant secret de Frida Kahlo
  • I es va fer la llum!La història de l'electricitat: de Tales de Millet a Edison
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació