sapiens.cat

Descobreix la teva història

  • Comenta

Terrassa presumeix de tèxtil en el VIII Dia SÀPIENS

Centenars de persones s'apleguen a la cocapital del Vallès Occidental per gaudir d'una jornada lúdica i festiva

Redacció Dilluns, 6 de novembre de 2017

Per començar, història

Tot i l'excepcionalitat del moment actual, els lectors del SÀPIENS no es va voler perdre la festa anual de la revista, que enguany va tenir lloc a la ciutat de Terrassa. De 10.30 a 19 h, lectors de totes les edats i vinguts de diversos indrets de Catalunya van poder gaudir d'un programa on la industrialització i el tèxtil van ser el fil conductor.

La jornada va començar amb una breu intervenció de la directora del SÀPIENS, Clàudia Pujol, que va voler dedicar la jornada a un lector de la revista empresonat al centre penitenciari d'Estremera, el conseller terrassenc Josep Rull. Tot seguit, el catedràtic d'Història Contemporània de la UB i president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas, va pronunciar la conferència inaugural fent una suggeridora radiografia del naixement del catalanisme polític.
Conferència Casassas Jordi Casassas va fer una suggeridora radiografia del naixement del catalanisme polític

Del patrimoni tèxtil a l'arquitectònic

Entre aquesta xerrada i la següent, 'Terrassa, referent d'industrialització a Catalunya', de la Dra. Teresa Abelló, els assistents van distribuir-se entre els qui van decidir visitar les reserves d'indumentària i el taller de restauració del Centre de Documentació i Museu Tèxtil —que estaven preparant les peces per dur a una exposició del Museu Sorolla—, i els qui van voler aprofitar el matí per visitar (i comprar) al 'showroom' que els artistes terrassencs havien preparat per a l'ocasió.

Els qui preferiren fruir del patrimoni de la ciutat van desviar-se al conjunt monumental de la Seu d'Ègara —que tot i l'estètica romànica amaga en el seu interior valuosos vestigis d'èpoques antigues— i a la Masia Freixa, una de les joies modernistes de la ciutat.
Visita guiada a la Seu d'Ègara Visita guiada a la Seu d'Ègara

Tarda familiar al mNACTEC

A la tarda, i després de la conferència sobre 'Formes de violència a la Catalunya moderna' a càrrec del Dr. Àngel Casals, al mateix Centre de Documentació i Museu Tèxtil l'artista Filomena Menacho menava els assistents per l'exposició sensorial sobre l'essència del teixit i després es muntava un taller sobre els teixits intel·ligents.

El públic més familiar, però, va optar per visitar l'exposició 'Enérgeia' del mNACTEC, un recorregut molt didàctic per comprendre la utilització de les diferents fonts d'energia al llarg del temps. Alguns dels objectes que es van poder contemplar van ser la turbina Fontaine, les màquines de vapor o experimentar amb la Gàbia de Faraday.

Si en voleu saber més, mireu aquest recull d'imatges de la jornada.
Taller familiar al mNACTEC Taller familiar al mNACTEC
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
El 2 de desembre, aquests equipaments mostraran espais com els magatzems o els tallers de restauració
Testimonis que ens acosten a l’infern i ens recorden el perill del feixisme
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
  • Islàndia any 930Entrem dins del primer parlament del món
  • Josep BartolíLa vida de pel·lícula de l'amant secret de Frida Kahlo
  • I es va fer la llum!La història de l'electricitat: de Tales de Millet a Edison
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació