sapiens.cat

Descobreix la teva història

Preguntes amb història
  • Comenta

Quina és la maledicció de la Novena Simfonia de Beethoven?

Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia

Marta Solé Dissabte, 16 de desembre de 2017

Beethoven
Retrat de Ludwig van Beethoven del 1820
Wikimedia Commons

Si sobre el pop i el rock plana la llegenda del ‘Club dels 27’ —al qual pertanyen Brian Jones, Amy Winehouse o Kurt Cobain, tots morts als 27 anys—, a la música clàssica campa, des de la mort de Beethoven, la maledicció de la Novena Simfonia. Segons aquesta superstició, cap compositor podria superar la frontera de la Novena Simfonia. Però el compositor rus Dmitri Xostakóvitx va travessar la màgica frontera assistint a l’estrena de la seva pròpia Desena Simfonia l’any 1953.

Quatre dècades abans, Gustav Mahler va tenir menys sort esquivant la maledicció. El compositor austríac va buscar un nom alternatiu per a la que havia de ser la seva novena, que no va numerar i que va titular ‘La cançó de la Terra’. La trampa que va voler posar al destí no el duria gaire lluny: no va viure per acabar la seva desena simfonia.

I abans de Beethoven?
Mozart va escriure 41 simfonies i Haydn, més d’un centenar. Per què, doncs, la novena marca un límit? Més enllà de supersticions, la darrera simfonia de Beethoven és una fita en la història de la música occidental. Per això ha estat capaç d’encetar una llegenda alimentada pels mateixos músics, admiradors del compositor de Bonn, i també pels seus llegats: nou simfonies de Schubert; cinc de Mendelssohn; sis de Txaikovski; nou de Dvorák… I tornant al club del principi: dos i set fan nou.

Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Sapiens.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
  • Els pioners de l'esquíCatalunya, 1908: quan esquiàvem amb corbata i faldilla
  • Segle XIIIParís, Bolonya i Òxford. Així eren les primeres universitats
  • Investigació SàpiensJuan Gómez de Lecube: futbolista de dia, espia nazi de nit
La dona nua acompanyada de bohemis va incomodar un públic acostumat als paisatges i a escenes religioses o bèl·liques
El Museu de Cultures del Món s'endinsa en les dures condicions de vida a la colònia militar que va tenir Espanya al Marroc
SÀPIENS i Cementiris de Barcelona us conviden a la projecció del documental sobre un periodista excepcional
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Durant la Guerra Civil va dur a terme tota mena de tasques de suport a la República
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació