Festa de Sant Joan i els Elois 2017

Festa de Sant Joan i els Elois de Prats de Lluçanès

Festa de Sant Joan i els Elois de Prats de Lluçanès

Als segles XVII i XVIII, la llana era important a Prats de Lluçanès pels nombrosos ramats d’ovelles escampats per les poblacions de la comarca. La fama dels productes fets amb llana, sobretot les baietes, va fer que s’exportessin a tota la Península. Traginers i basters, sota l’advocació de sant Eloi, eren els encarregats de transportar aquests productes. Per això, els que treballaven de transportistes eren anomenats Elois.

A Prats de Lluçanès, el 24 i el 25 de juny, se celebren les festes de Sant Joan i els Elois, com a mínim des del segle XIX. Les festes són molt esperades i tothom hi participa. La nit del 24, el dia de Sant Joan, la Marxa de Torxes desferma una riuada de foc des del capdamunt del carrer Major, amb els animals i carruatges, fent parada a la plaça Vella i a la plaça Nova on, a la llum de les fogueres i al so dels músics locals, es balla el contrapàs. Primer es balla de 4 en 4, el ball dels Traginers, i després tot el poble, agafat de la mà, en semicercle, dansa guiat pel bastó dels traginers capdavanters. La passada continua entre plaça i plaça i apaga la set amb els càntirs i els porrons que s’ofereixen pel camí.

El 25, el dia dels Elois, es repeteixen el recorregut i les ballades. És el dia que s’incorporen a la passada els animals que participaran en les curses dels Elois, a la tarda, al camí de Sant Sebastià. A més, els Carreters del Lluçanès fan aquest dia la trobada amb les colles de carreters que durant l’any han compartit Tonis, Tres tombs i altres celebracions. A més, s’han afegit altres activitats a les festes, com la cursa del Cros de Sant Joan, un concert d’orquestra i un concurs d’Instagram amb l’etiqueta #SantJoaniElois2017.

SAP 191

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto