Amenhotep III i Akhenaton van regnar junts durant deu anys

Les inscripcions de quatre columnes trobades a Luxor descobreixen que pare i fill van compartir regnat durant deu anys, fet que fa qüestionar la paternitat de Tutankamon

La màscara de Tutankamon
La màscara de Tutankamon
27 de març del 2014
Autor
Carla Galisteo
Un nou descobriment realitzat per un equip d'arqueòlegs de l'Institut d'Estudis de l'Antic Egipte de Madrid podria modificar la història de la dinastia XVIII, que, teòricament, va tenir lloc entre els anys 1550 i 1295 aC. La troballa de quatre columnes a la tomba del governador Amen-Hotep Huy, a Luxor, ha permès saber que Amenhotep III i el seu fill Amenhotep IV –també anomenat Akhenaton– van regnar junts durant deu anys.

Les inscripcions jeroglífiques de les quatre columnes trobades mostren els noms dels dos reis datats en el mateix període. Hi ha dues columnes dedicades a cada un d'ells on es pot llegir que Akhenaton va començar a regnar al costat del seu pare a partir de l'any 28 del regnat d'Amenhotep III –que es creu que va governar entre els anys 1390 i 1353 aC–, fet que demostraria que la coregència va durar almenys deu anys.

El nou descobriment ha tornat a posar en dubte la llargament qüestionada paternitat de Tutankamon. Les darreres investigacions, unes proves d'ADN realitzades l'any 2010, van determinar que Tutankamon era fill d'Akhenaton i, per tant, nét d'Amenhotep III. Ara, la coregència el fa desaparèixer deu anys de la línia de temps de la dinastia XVIII i fa plantejar la possibilitat que Tutankamon fos fill del que es creia que era el seu avi. De la mateixa manera, seria germà i no fill d'Akhenaton.

La troballa també ha descobert que va ser Amenhotep III qui va donar suport i impulsar la revolució que va portar a la instauració del monoteisme, una gesta fins ara atribuïda al seu fill.