Cinc escapades a prop de Barcelona que no et pots perdre

De Sitges fins al Masnou, les millors propostes per al cap de setmana

17 de juny del 2016
Autor
Anna-Priscila Magriñà
Mou-te amb la 'Guia de vacances'!
Ja és al quiosc la nova ‘Guia de vacances' de SÀPIENS i DESCOBRIR, amb 200 propostes d'activitats per gaudir del patrimoni arreu dels Països Catalans i Europa. La guia inclou festivals, jornades, festes, fires o visites a indrets estretament vinculats amb la història, per descobrir en solitari o amb tota la família. Volem que la guia sigui una eina útil, a les darreres pàgines podeu trobar informació de servei per organitzar les vostres escapades: sabreu on dormir, on menjar, com arribar-hi, com moure-us per la zona i propostes per gaudir encara més de la zona que visiteu. Tot plegat, per 2,95 €, a la venda als quioscos. Més informació aquí
 

 


1- La Pedrera més desconeguda (Barcelona)

Fill de Saul

Sabíeu que La Pedrera albergava un garatge subterrani? Que va tenir un dels primers ascensors de Barcelona? O què hi va passar durant la Guerra Civil? Les respostes a aquestes i moltes altres preguntes les trobareu a la visita batejada com L'altra Pedrera.

 

 

 



2 -Un molí únic (Sant Vicenç dels Horts)

Fill de Saul

La construcció més antiga i amb més valor històric de Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat, és el Molí dels Frares. Situat enmig del polígon industrial Molí dels Frares, es va erigir al segle xiv. Es tracta de l'únic molí que queda a la vila i de l'edifici original se'n conserva l'estructura de les façanes, part dels recs o canals, i la bassa, una estança coberta amb voltes gòtiques a la qual s'accedeix passant per un portal de mig punt adovellat. Precisament en aquest punt, al segle xviii es va encastar un relleu barroc de sant Pau amb una inscripció. El conjunt arquitectònic el completa el mas, que era la residència del moliner i la seva família, i que es va reformar vora els anys vint del segle XX, seguint una estètica noucentista.

 

 

 

 



3 - La vida fosca de Santiago Rusiñol (Sitges)

Sitges

Sitges bull de cultura. Amb més de deu col·leccions visitables es fa evident que la ciutat és molt més que platja i llocs on passar una bona estona a la fresca. La Col·lecció de nines de Lola Anglada, que es troba al Museu Romàntic Can Llopis i té més de 400 peces, el Museu de Reproduccions, la Col·lecció d'arqueologia o la d'Art de la Vila de Sitges en són només alguns exemples. L'indret més emblemàtic, però, és un altre i tots el sabeu: Cau Ferrat.

 

 

 

 


4 - Els camins de l'aigua (el Masnou)

Mines d'aigua Masnou

Les mines d'aigua del Masnou constitueixen un sistema complex de galeries que antigament servien per proveir d'aigua la població local. Es van començar a excavar a partir del segle xviii, per captar i recollir l'aigua que es filtrava pel subsòl i canalitzar-la fins als dipòsits i els safareigs de les cases, i la quantitat d'aigua assignada a cada copropietari depenia de la quantitat aportada en la compra de la mina.

 

 

 

 



5 - La torre del gran filòsof (Martorell)

Torre de les Hores

"Puc dir que fins l'any 1890, és a dir, quan jo en tenia vuit, no hi hagué en la meva vida un esdeveniment important, un raig de llum que no s'havia d'apagar més. Aquell any, el meu pare va fer construir, a Martorell, la Torre de les Hores. Alguns creuen que aquest nom és una invenció meva. La veritat és que la torre fou batejada així, per la gent del poble, pel fet d'alçar-se davant l'edifici on hi havia el rellotge municipal [...]." Així recordava el filòsof Francesc Pujols (1882-1962) l'aparició de la Torre de les Hores a la seva vida, durant el seu exili a Montpeller. Avui en dia, aquest material continua a la seva biblioteca, on també es guarda la seva correspondència i algunes obres inèdites.