Cinc escapades per descobrir les Terres de l'Ebre

Visites al patrimoni històric per conèixer el Baix Ebre, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Montsià

5 d'agost del 2016
Autor
Anna-Priscila Magriñà
Mou-te amb la 'Guia de vacances'!
Ja és al quiosc la nova ‘Guia de vacances' de SÀPIENS i DESCOBRIR, amb 200 propostes d'activitats per gaudir del patrimoni arreu dels Països Catalans i Europa. La guia inclou festivals, jornades, festes, fires o visites a indrets estretament vinculats amb la història, per descobrir en solitari o amb tota la família. Volem que la guia sigui una eina útil, a les darreres pàgines podeu trobar informació de servei per organitzar les vostres escapades: sabreu on dormir, on menjar, com arribar-hi, com moure-us per la zona i propostes per gaudir encara més de la zona que visiteu. Tot plegat, per 2,95 €, a la venda als quioscos. Més informació aquí
 

 

1- Estades al parador de la Suda (Tortosa)
Molts adolescents (i no tan adolescents) tenen el costum (darrerament) de dir que alguna cosa se la suda si és que resulta que no hi tenen el mínim interès. Doncs bé, a part de referir-se a la suor, en castellà, per parlar d'alguna cosa que no els ve ni els va, el terme suda també fa referència a un tipus de pou sarraí. D'aquí ve, precisament, el nom del castell musulmà de Tortosa, ja que té un pou que baixa a més de 45 metres de profunditat per trobar-se amb el nivell de l'Ebre. Bastit sota el mandat d'Abd Al-Rahman III, al segle X, sobre l'antiga acròpolis romana, el castell de la Suda és el lloc perfecte per tenir la millor panoràmica de Tortosa i els voltants, incloent-hi la majestuosa passada del riu Ebre per la ciutat.

 

 

2- Visites al camp d'aviació (La Sénia)
Per aconseguir una defensa més bona, en el transcurs de la Guerra Civil Espanyola el govern de la II República va planejar, entre moltes altres coses, construir una sèrie d'aeròdroms militars a Catalunya. Per la seva situació estratègica, un dels més importants va ser el camp d'aviació de la Sénia. Tot va començar un dia d'inicis del 1937, en plena guerra, quan un general republicà va arribar al poble i va voler parlar amb l'alcalde. El motiu? Aquells horts a tocar de la carretera i plens d'oliveres passarien a ser propietat de l'exèrcit. Dit i sentenciat, les oliveres d'aquell terreny es van arrencar i es va aplanar la zona per poder-hi construir l'edifici i el refugi que avui encara estan dempeus. El dia que van aterrar els primers avions al camp, tot el poble es va acostar fins a la zona per veure l'espectacle aeri enfilats a les oliveres que s'havien salvat. Els avions que aterraven allà eren els que s'acostaven fins a Castelló i València quan ja estaven en mans dels bàndol sollevat.

 

 

3- Visita al centre d'interpretació Hospitals de Sang (Batea)
En el transcurs d'una guerra hi ha molts moments de bogeria i pànic. Però també hi ha grans moments d'organització per evitar que el desastre sigui encara més gran. És el cas dels anomenats hospitals de sang, que van buscar una forma d'estructurar l'assistència a les persones ferides de la millor manera possible. Per saber com s'ho van fer i quina organització van seguir, a Batea, a la Terra Alta, tenim la possibilitat de visitar el Centre d'Interpretació Hospitals de Sang, on podrem conèixer la història i els detalls de la xarxa sanitària que es va crear entorn de la batalla de l'Ebre.

 

 

4- Visita al Castell Nou (Flix)
Per fer-nos una idea clara del que és un meandre, el millor que podem fer els ignorants en la matèria és entrar directament a Google Maps i buscar el municipi de Flix. Aquest poble de la Ribera d'Ebre es troba totalment envoltat pel riu que dóna nom a la comarca. Passant a cantó i cantó de Flix, l'Ebre fa una retorna digna de veure des de les altures. De fet, alguns afirmen que el nom del poble ve del llatí flexus, que vol dir ‘retomb'. Amb orígens ibers, Flix té moltes coses per mostrar. Els sarraïns s'hi van quedar una temporada i, a més d'innovacions hidràuliques, hi van deixar un castell que no ha arribat fins als nostres dies. Potser per això, com en el cas del camp del Barça, aquí el castell que es pot visitar avui és el castell... nou. Es va construir l'any 1837 per ordre del cabdill carlí Ramon Cabrera, comte de Morella, en el context de la Primera Guerra Carlina (1833-1840). Ja ho sabeu, Ferran VII havia mort i hi havia qui, en la cursa cap al tron, donava suport al seu germà, Carles Maria Isidre, i hi havia qui preferia la filla del monarca difunt, Isabel. A Flix eren clarament dels primers: carlistes.

 

 

5- Visita al refugi antiaeri número 4 (Tortosa)
Que a les tres de la matinada salti l'alarma d'un cotxe que està aparcat just a sota de casa teva és molt molest. Però només és una alarma. Molt diferent era l'estrèpit que sonava a les ciutats catalanes per avisar que s'acostava un bombardeig, durant la Guerra Civil Espanyola. Allò era tot por i desconcert. Si teniu ganes de posar-vos en la pell dels nostres avis i besavis per experimentar, encara que només sigui una mica, l'angoixa que van sentir en aquells dies tan negres de la nostra història, al Refugi antiaeri número 4 de Tortosa ho podeu fer. Un cop a la galeria principal, el llum s'apagarà i s'encendrà una línia de bombetes de filaments mentre s'intueix l'arribada dels primers raids aeris.