El ferro del punyal de Tutankamon és extraterrestre

La fulla conté concentracions de níquel i cobalt típiques dels meteorits de ferro

El punyal de Tutankamon
El punyal de Tutankamon
1 de juny del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
El punyal de Tutankamon no prové d'aquest planeta, o, almenys, no del tot, ja que la fulla de l'arma, una de les dues dagues trobades a la tomba del faraó, està formada per metalls extrets d'un meteorit. Ho afirma un grup d'investigadors italians i egipcis en un article publicat a la revista ‘Meteoritics and Planetary Science'.

L'origen del ferro dels punyals havia estat un misteri des del descobriment de la tomba del faraó, el 1922. Els antics egipcis consideraven el ferro un metall molt més valuós que l'or; com que no disposaven de mines i no havien desenvolupat la metal·lúrgia de ferro, es tractava d'una matèria primera escassa.

A través d'una anàlisi amb fluorescència de raigs X, els científics han confirmat que la composició del ferro del punyal té concentracions de cobalt i níquel pròpies dels meteorits de ferro. Tot i això, la teoria "extraterrestre" no és nova. Diversos experts sostenien des de fa temps que el ferro provenia d'un meteorit, mentre que altres pensaven que havia estat importat d'altres zones.

Un factor important que va desencadenar la investigació va ser la troballa del cràter Kamil, descobert al desert egipci. El cràter, totalment visible, resulta més propi de la Lluna que del nostre planeta, ja que l'erosió no l'ha tapat. Quan el van veure el 2010, els investigadors italians que l'estudiaven es van recordar de la daga.

L'estudi també confirma que el ferro, exposat al Museu del Caire, va ser acuradament tractat, fet que ratifica l'alt nivell dels antics egipcis en el treball d'aquest metall. En definitiva, el punyal és un objecte excepcional: fa 35 centímetres i no estava oxidat quan el van trobar entre les benes de la mòmia.