Els primers romans d'Empúries

Troben la muralla de la base militar del segle II que van edificar els romans després de controlar la ciutat grega d'Empúries

El jaciment d'Empúries, on han aparegut noves troballes dels primers romans que van habitar-hi
El jaciment d'Empúries, on han aparegut noves troballes dels primers romans que van habitar-hi
27 de febrer del 2015
Autor
Oriol Gracià
Els treballs d'excavació previs a la construcció del nou edifici de recepció de visitants en el jaciment arqueològic d'Empúries han deixat al descobert una muralla de grans dimensions fins ara desconeguda. Segons apunten les primeres hipòtesis, es tractaria de les restes de la base militar del segle II aC que van edificar els romans després de controlar la ciutat grega d'Empúries. El tram de paret desenterrat fa uns 25 metres de llargada i, en alguns sectors, s'alça fins a més de dos metres. Ara bé, una prospecció geofísica ha permès calcular que la muralla tenia prop de dos quilòmetres de perímetre i que tancava una àrea de 20 hectàrees, ubicada al costat de l'Empúries grega. Aquesta nova fortificació va servir de base per als nous contingents militars que enviava Roma per avançar en la romanització d'Ibèria. De fet, el recinte no conserva grans estructures interiors perquè els soldats s'hi van establir de manera provisional en campaments.

Més tard, amb la consolidació de la romanització, la major part de l'espai va quedar engolit pel creixement de la ciutat. Tot i així, se'n conserven les restes que van quedar extramurs. Segons els arqueòlegs, es tracta d'una de les troballes més significatives dels darrers anys i aportarà nova informació sobre la primera etapa de presència romana a Empúries. A més, la descoberta confirma la importància estratègica que Empúries i el seu port van tenir en la conquesta d'Hispània. De moment, les restes han estat cobertes i no són visibles, en espera de poder-les integrar a una nova zona d'aparcaments.