Escaladei reneix de les seves ruïnes

Un nou projecte arqueològic preveu restituir-ne una part amb l'objectiu d'obrir-lo al públic l'any 2013

Entrada a l'antic monestir d'Escaladei -  Museu d'Història de Catalunya
Entrada a l'antic monestir d'Escaladei - Museu d'Història de Catalunya
19 d'agost del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno
La cartoixa d'Escaladei és una d'aquelles cites ben bé obligades de tot el que s'apropa a la comarca del Priorat. No obstant això, cal reconèixer que visitant-ne les ruïnes es fa difícil imaginar que som davant un dels monestirs més rics i influents de tota la Catalunya Nova. La desamortització dels béns eclesiàstics el 1835, seguida de l'espoli i l'abandó van fer estralls en els edificis i estructures fins a fer-los irreconeixibles en molts casos.

Ara, la Generalitat s'ha plantejat una ambiciosa intervenció que permetrà rescatar el monestir i restituir-ne si no tot, almenys, una part amb l'objectiu d'obrir-lo al públic l'any 2013. De moment, es pot veure ja una cel·la reconstruïda gràcies a la valuosa informació proporcionada per la darrera campanya d'excavació que s'ha fet al complex i, en concret, al cenobi, l'espai on els monjos feien vida en comunitat. Durant el seu transcurs s'han recuperat nombrosos elements arquitectònics, com ara paviments, bases, capitells i, fins i tot, el sortidor central del claustre menor. Tot salvaguardat per la mateixa runa acumulada al col·lapsar la construcció.

Amb tot aquest material s'espera poder aixecar una part del conjunt monàstic i fer-la visitable. No és una tasca fàcil a causa de la superposició d'estils, del gòtic al barroc, però almenys permetrà retornar a Escaladei part de l'esplendor que el pas del temps i l'acció dels homes li ha robat.