Ferran Sales: "La riuada del 1962 va sacsejar les més altes esferes"

El periodista publica 'La riuada de Franco', fruit d'una llarga recerca per una dotzena d'arxius i més d'una vintena d'entrevistes

Les naus del Vapor Nou -  Martín Aragonés Sorribas. Arxiu municipal
Les naus del Vapor Nou - Martín Aragonés Sorribas. Arxiu municipal
14 de novembre del 2012
Autor
Sònia Casas

Coincidint amb el cinquantè aniversari de les catastròfiques inundacions que van tenir lloc al Vallès, el reconegut periodista Ferran Sales i l'historiador Lluís Sales publiquen 'La riuada de Franco' (Pagès Editors). El llibre és fruit d'una llarga recerca per una dotzena d'arxius i més d'una vintena d'entrevistes.

Quines novetats aporteu? Molts dels municipis afectats han fet un excel·lent treball d'història oral dels damnificats. Nosaltres aportem una nova perspectiva: la dels polítics franquistes que van intervenir en l'ajuda als damnificats.

Quin paper van tenir? Lamentable. Els primers a administrar l'ajuda van ser la societat civil i els ajuntaments, però quan el règim es va adonar que podia instrumentalitzar la catàstrofe i netejar la seva imatge, es va apropiar de les tasques de socors. Aleshores van començar les pugnes polítiques i els casos de corrupció.

El discurs oficial ho devia amagar, suposo. Sí, però la premsa europea no. Tarradellas, a l'exili, n'estava al cas, i després de gestionar una col·lecta internacional per ajudar les víctimes, va aconseguir fer entrar al Principat aquells diners a través d'Andorra i de Montserrat per esquivar les vies estatals.

Per al règim, aquella mala gestió no sembla que tingués conseqüències. Sí, sí que en va tenir, però són subtils. La riuada va sacsejar el teixit social però també va remoure l'àmbit polític.