L'últim dia de la batalla de l'Ebre

Els soldats republicans del front de la Fatarella es van sacrificar per facilitar la retirada republicana

'3a Esquadrilla de Xatos' al camp dels Monjos durant la batalla de l’Ebre -  ADAR – Antonio Nieto Sandoval
'3a Esquadrilla de Xatos' al camp dels Monjos durant la batalla de l’Ebre - ADAR – Antonio Nieto Sandoval
13 de novembre del 2012
Autor
Carla Galisteo
Una investigació a les excavacions de la línia fortificada de la Fatarella, on es va lliurar l'últim combat de la batalla de l'Ebre el 15 de novembre de 1938, ha permès conèixer els detalls més exhaustius de com van succeir els fets i ha descobert que els soldats del front es van immolar per permetre la retirada de les tropes republicanes a través de Flix.

La Fatarella és una línia estratègica de trinxeres i búnquers de més de trenta quilòmetres que va construir l'exèrcit republicà a la Terra Alta i que va ser destruïda i soterrada durant la dictadura franquista. El 2005 va ser descoberta per l'associació Lo Riu de la Fatarella, i des d'aleshores ha estat objecte de múltiples excavacions arqueològiques. La darrera, duta a terme per científics del CSIC i arqueòlegs del grup de recerca DIDPATRI de la UB, ha determinat que aquest darrer combat va ser el més cruent de la batalla, fins al punt que els soldats que hi lluitaven sabien que moririen. Prop de 1.000 soldats van romandre voluntàriament al front i van sacrificar les seves vides, permetent que 25.000 homes poguessin creuar l'Ebre per Flix i iniciar la retirada.

La troballa de gran quantitat de restes de l'equipament militar ha permès també conèixer més detalls del dia a dia dels soldats al front. No només s'han trobat restes d'artilleria i de projectils, sinó també estris de neteja personal, com pasta de dents i brillantina, i material d'escriptura, com llibretes i tinters.