‘Little Foot' és l'australopitec més antic del món

Un nou estudi suggereix que l'esquelet fòssil trobat el 1997 a Sud-àfrica data de fa tres milions d'anys, un milió més del que es creia fins ara

Crani de l'australopitec 'little foot'
Crani de l'australopitec 'little foot'
24 de març del 2014
Autor
Carla Galisteo
El petit "home mico" descobert l'any 1997 a les coves de Sterkfontein, a Gauteng, Sud-àfrica, i batejat amb el nom de Little Foot, és el fòssil d'australopitec més complet mai descobert, però això no és tot. Segons un estudi realitzat per un equip de científics de la universitat sud-africana de Witwatersrand, també podria ser l'avantpassat més vell del primer home, amb tres milions d'anys d'antiguitat.

Després de 13 anys d'investigació, els científics asseguren que aquest protohumà, fins ara datat de fa 2,2 milions d'anys, en realitat va viure gairebé un milió d'anys abans. L'any 1936 es van trobar múltiples fòssils d'homes mico australopitecs a les coves de Sterkfontein, sobretot cranis, mandíbules i fragments de les extremitats. Però no va ser fins al 1997 que es va localitzar un esquelet gairebé complet, l'estudi del qual ha permès conèixer-ne la verdadera antiguitat.

Little Foot era un petit ésser de poc més d'un metre d'alçada, amb el cos cobert de pèl i àgil per moure's tant per terra com pels arbres. La investigació per conèixer la seva edat exacta ha consistit en un estudi estratigràfic, microestratigràfic i geoquímic detallat de tot l'esquelet. Els resultats han estat publicats a la revista científica ‘Journal of Human Evolution'.