Què pot representar la descoberta de l''Homo naledi'?

Encara hi ha molts dubtes al voltant de l'Homo naledi, una espècie que se situaria a l'inici del gènere Homo

Nova espècie, l''Homo naledi' -  Pep Boatella
Nova espècie, l''Homo naledi' - Pep Boatella
14 de desembre del 2015
Autor
Eudald Carbonell
La publicació a la revista 'eLife' d'una nova espècie, l'Homo naledi, trobada a Rising Star (Sud-àfrica), introdueix tota una sèrie d'incògnites que s'hauran de resoldre a nivell científic. En primer lloc, sembla que l'acumulació de restes de 18 espècimens d'homínids a l'interior de la cavitat ha estat de tipus antròpica (obra de la mà humana), ja que no s'han trobat proves d'haver estat devorats per depredadors. Tampoc no hi ha foc associat ni eines de pedra.

Les característiques anatòmiques d'aquests homínids, representades per les restes cranials i postcranials, són intrigants. Amb 500 centímetres de capacitat cranial i una alçària mitjana de 150 centímetres, l'Homo naledi es diria que està entre els australopitecs i l'inici del gènere Homo.

Un dels problemes és que el registre ossi no presenta indicis de fossilització, cosa rara, si tenen aquesta antiguitat, centenars de milers d'anys. L'altra qüestió és que no se sap la cronologia del context geològic on s'ha trobat el registre, com les roques. Sembla inversemblant que es publiqui un article d'una descoberta realment impressionant sense tenir aquestes dades. Segurament si haguessin existit datacions, aquest article hauria sortit a Nature o a Science.

Això em recorda molt la Sima de los Huesos d'Atapuerca (Burgos), de fa 430.000 anys; quan tinguem les datacions discutirem sobre la seva transcendència. Si realment és tan vella com l'edat que li atorguen els autors de la descoberta, seria excepcional.

MÉS INFORMACIÓ AL SÀPIENS DE DESEMBRE
En el número d'aquest desembre, t'oferim en portada un reportatge sobre l'origen dels comtats catalans fa més de mil anys. Viatgem cap a una època turbulenta, quan el que ara és Catalunya era una terra de frontera, per descobrir la dinastia comtal catalana i com va assolir la plena sobirania. A més, aquest desembre també trobaràs a la revista una retrospectiva sobre la gènesi de la República Popular Xinesa, amb Mao Zedong al capdavant; el fascinant viatge dels primers humans que van colonitzar Austràlia; la desconeguda història dels celtes i l'epopeia de milers valencians que van salpar rumb a Nova York a la recerca del 'Somni americà'. El SÀPIENS de desembre és a la venda al teu quiosc!