Catalunya

10 pessebres vivents que no et pots perdre

Viles i ciutats de tota la geografia catalana commemoren el Nadal amb aquestes representacions multitudinàries

Redacció
17 de desembre de 2016

El Nadal, a casa nostra, és ple de tradicions. A més de les fires, festes i mostres artesanals, potser una de les activitats més nostrades són els pessebres vivents, escenificacions a l'aire lliure en què el visitant pot passejar enmig de l'escena i interactuar amb els actors. Tenim documents que acrediten aquesta pràctica des del segle XIV, per bé que no va ser fins al 1956 que es va organitzar el primer pessebre vivent modern. Avui, gairebé totes les poblacions organitzen el seu propi pessebre vivent, amb particularitats pròpies que els fan singulars.

1 Pals
Pessebre de Pals -  Ajuntament de Pals
Pessebre de Pals - Ajuntament de Pals

El nucli medieval de Pals és un dels més ben conservats de les comarques gironines. Aprofitant aquest magnífic entorn, des de 1987 s'hi representa un pessebre vivent que va més enllà del seu significat religiós. A banda d'aquesta proposta lúdica i cultural, també és interessant passejar pels mercats artesanals i veure la representació dels oficis: ceramista, baster, flequer, cisteller... Tot plegat crea un conjunt harmoniós que farà viatjar els visitants segles enrere.

Les espectaculars possibilitats escèniques que ofereix el nucli antic de Pals són aprofitades per representar aquest pessebre vivent, que destaca per la recreació d'alguns oficis antics relacionats amb la mar i el cultiu de l'arròs, dos sectors molt arrelats en la vida quotidiana del municipi empordanès. Les representacions es fan els dies 18, 25 i 26 de desembre, i 1 de gener.

2 Castell d'Aro
Pessebre vivent de Castell d'Aro -  Ajuntament de Castell d'Aro
Pessebre vivent de Castell d'Aro - Ajuntament de Castell d'Aro

La particularitat del pessebre vivent de Castell d'Aro és que es decanta per les escenes basades en els oficis artesans i les feines relacionades amb el món del camp i la pagesia. Es representa els dies 18, 25 i 26 de desembre, i l'1 i el 6 de gener, a partir de les 19 h, al nucli antic del municipi. El preu de l'entrada és de 5 € per als adults i de 3 € per als infants.

3 Sant Guim de la Plana
Pessebre vivent de Sant Guim de la Plana -  Ajuntament de Sant Guim de la Plana
Pessebre vivent de Sant Guim de la Plana - Ajuntament de Sant Guim de la Plana

També anomenat el ‘Pessebre dels oficis perduts', aquest té la peculiaritat de començar el seu recorregut a les portes del castell de Sant Guim de la Plana, que data del segle XII. Aquí, el visitant torbarà un mostrari de tot tipus d'oficis antics, en què cada detall ha estat pensat per crear una atmosfera plenament medieval. Les representacions tenen lloc els dies 18, 25 i 26 de desembre, i 7, 8, 14 i 15 de gener, a les 18.30 h. El preu de l'entrada oscil·la entre els 5 i els 7 €. Els nens de fins a sis anys tenen l'entrada gratuïta.

4 La Pobla de Montornès
Pessebre de la Pobla de Montornès -  Ajuntament de la Pobla de Montornès
Pessebre de la Pobla de Montornès - Ajuntament de la Pobla de Montornès

Amb una estructura clàssica, el pessebre vivent de la Pobla de Montornès consta de 15 escenes bíbliques que es visiten en un recorregut guiat per un personatge del pessebre, el Vell Pastor. Les escenes són parlades i musicades i s'escenifiquen al voltant de l'ermita de Montornès, situada en un turó a tocar del municipi. Es pot visitar els dies 18, 25 i 26 de desembre, a les 18.15 h, cada 40 minuts, i l'1 i el 6 de gener, a les 18.30, cada 40 minuts.

5 Els Prats de Rei
Pessebre de Prats del Rei -  Ajuntament de Prats del Rei
Pessebre de Prats del Rei - Ajuntament de Prats del Rei

Aquest pessebre vivent es caracteritza per tenir una posada en escena parlada i una música pròpia, que ha estat especialment composta per a l'ocasió. A banda de l'acurada escenografia, destaca l'escenificació de danses populars en determinades escenes del pessebre, com un ballet tradicional que es balla davant la cova del naixement de Crist. Les representacions es fan els dies 26 de desembre, i 1, 6, 8 i 15 de gener, a les 18.30 h.

6 Corbera de Llobregat
Pessebre vivent de Corbera de Llobregat -  Amics de Corbera
Pessebre vivent de Corbera de Llobregat - Amics de Corbera

Des dels seus inicis el pessebre de Corbera va incorporar un fet diferencial: va ser el primer que va permetre al públic passejar pels camins del pessebre barrejant-se amb les figures vivents, guiat per una narració megafònica del text evangèlic i enriquit per comentaris en prosa i poesia popular. Els més de 200 actors, vestits segons els costums hebreu i català, representen diverses escenes del naixement i la vida de Jesús, i, per acabar el recorregut, hi ha escenes típiques catalanes de masies amb oficis ja desapareguts, es canten nadales i es fa cagar el tió. El pessebre mai no és el mateix; evoluciona cada temporada i incorpora noves escenes, construccions o personatges.

L'espai natural de la penya del Corb és l'enclavament privilegiat on es desenvolupen les escenes. El visitant pot passejar entre boscos i rius, envoltat per penya-segats i fogueres on s'atansen els pastors que dormen al ras.

Podeu gaudir de les representacions del 3 al 18, el 24, 25 i 26 de desembre del 2016 i l'1, 5, 6, 7 ,8 , 14 i 15 del gener de 2017

7 Les Gunyoles d'Avinyonet
Pessebre vivent de les Gunyoles -  Associació Pessebre Vivent de les Gunyoles
Pessebre vivent de les Gunyoles - Associació Pessebre Vivent de les Gunyoles

Un altre referent del món dels pessebres vivents a Catalunya és el que se celebra a les Gunyoles d'Avinyonet (Alt Penedès). Aquest es diferencia de la resta de pessebres que es fan a Catalunya pel fet tractar-se d'una escenificació a l'aire lliure parlada.

El pessebre consta de 13 escenes. Entre les més destacades hi ha la del caganer o les que tenen lloc a la serra de les Gunyoles. Al llarg del circuit, el públic va trobant les diferents escenes dialogades, amb textos de Folch i Torres i Francesc d'Assís de Picas.

Les representacions es fan els dies 18, 25 i 26 de desembre de 2016, i l'1, 8 i 15 de gener de 2017.

8 Joanetes
Pessebre de Joanetes -  Ajuntament de la Vall d'en Bas
Pessebre de Joanetes - Ajuntament de la Vall d'en Bas

El municipi de Joanetes es transforma en un autèntic teatre en què es mostren escenes de la vida quotidiana garrotxina de principis del segle XX. A banda de les escenes clàssiques del naixement de Jesús, s'hi troben escenes relacionades amb la vida a pagès, així com una estrella d'enormes dimensions que guia els qui es volen apropar a rebre el nounat. Aquest pessebre es pot visitar els dies 25 de desembre, a les 19 h, i el 26 de desembre i l'1 de gener, a les 18.30 h.

9 Organyà
Pessebre d'Organyà -  Ajuntament d'Organyà
Pessebre d'Organyà - Ajuntament d'Organyà

A Organyà el pessebre vivent representa escenes relacionades amb els oficis més tradicionals de la comarca. A més del naixement de Jesús o l'ofrena dels Reis Mags, es representen quadres com la matança del porc o l'ofici de les trementinaires, una professió exclusiva de la vall de la Vansa i Tuixén, a l'Alt Urgell, que consistia a desplaçar-se per Catalunya per vendre la trementina, herbes remeieres i altres productes de muntanya. Podreu gaudir del pessebre vivent d'Organyà el 18 de desembre, de 18 a 20 h, al nucli antic.

10 Penelles
Escena del pessebre vivent de Penelles -  Festes.org
Escena del pessebre vivent de Penelles - Festes.org

El pessebre vivent de Penelles es representa als carrers de la part antiga de la vila i els seus protagonistes són nens d'entre 3 i 14 anys. El fa atractiu la música en directe d'un quartet de corda i una soprano que sonen al davant de l'escena del Naixement i que aporten tendresa i emotivitat al moment. Aquest pessebre és d'entrada lliure i es pot visitar el dia de Nadal, el 25 de desembre, i el dia de Cap d'Any, l'1 de gener.

Subscriu-t'hi

Portada 193

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 193

Madame Companys

Descobrim Carme Ballester, qui va ser la primera dama de Catalunya

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto