Món

[FOTOGALERIA] Els campaments de refugiats del Sàhara Occidental, avui

Un viatge al cor de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD)

1 d'abril de 2011

La fi del conflicte armat va traslladar la guerra del front als despatxos. Enlloc s'han viscut amb més esperança i frustració els contactes diplomàtics que s'han succeït des d'aleshores com als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf. El pas dels anys ha forçat milers de persones a transformar un dels racons més inhòspits del planeta en casa seva.

El dossier especial de 22 pàgines sobre el Sàhara Occidental, publicat en el número 102 de la revista SÀPIENS (abril (2011), inclou el reportatge ‘L’exili permanent’, de Sònia Casas, que s'endinsa en la realitat actual d'aquests refugiats, que s’han vist forçats a fer del desert casa seva. Una vida plena de limitacions i que depèn completament de l’ajuda humanitària.

1 Interior d'una casa sahrauí
Interior d'una casa sahrauí
Interior d'una casa sahrauíSònia Casas

La casa sahrauí està formada per diferents estances aïllades (una de les quals és la haima), disposades al voltant d'un tros de terreny: aquest espai fa de pati, i és el que articula i cohesiona la llar. Dins de les cases, la vida transcorre arran de terra. Es menja, es prepara el te i es cpmversa sobre les catifes superposades que cobreixen el sòl. De nit, es desfà la pila de matalassos i mantes que durant el dia es guarden ben amuntegats en un racó de la sala.

2 La cerimònia del te
La cerimònia del te
La cerimònia del teSònia Casas

La cerimònia del te és l'acte social més important sahrauí i ocupa bona part del temps en la vida als campaments. Cap sahrauí ofrirà un te sense escuma, un procés que s'aconsegueix a base de passar-se molta estona marejant el te dels gots a la tetera i de la tetera als gots. Quan la dosi d'escuma és la que pertoca, se serveixen tres 'rounds' de te. El primer és amarg, "com la vida; el segon dolç, "com l'amor"; i el tercer és suau, "com la mort".

La cerimònia sahrauí del te també amaga un discret codi per declarar-se a la persona que s'estima a través dels seus moviments de mans, dits i canells que es poden fer en rebre o donar els petits vasets.

3 Acte polític a Dajla
Acte polític a Dajla
Acte polític a DajlaSònia Casas

Acte polític a Dajla, en motiu de la vinguda d'uns activistes des dels territoris ocupats.

4 La darrera pregària del dia
La darrera pregària del dia
La darrera pregària del diaSònia Casas

Al capvespre es fa la darrera pregària del dia. Amb tot, no tots els sahrauís segueixen els preceptes mulsulmans i, als campaments, laics i religiosos conviuen amb normalitat.

5 Interior d'una botiga al campament del 27-F
Interior d'una botiga
Interior d'una botigaSònia Casas

Interior d'una botiga situada al campament del 27-F. La majoria de productes s'importen d'altres països del Magreb i també de la Xina.

6 El paper de l'ajuda humanitària
El paper de l'ajuda humanitària
El paper de l'ajuda humanitàriaSònia Casas

L'ajuda humanitària subministra les lones amb que les dones sahrauís construeixen les haimes. La climatologia extrema les malmet tant que s'han de canviar cada cinc anys.

7 Escola d'Smara
Escola d'Smara
Escola d'SmaraSònia Casas

L'entrada de l'escola de Smara. Cada campament té una escola de primària, un centre sanitari, un hort públic i una ràdio comuniària, a més d'un mercat on poder adquirir productes de primera necessitat.

8 Haima al campament d'Smara
Haima al campament d'Smara
Haima al campament d'SmaraSònia Casas

Dos nens juguen dins d'una haima al campament de Smara.

9 La visita d'un grup d'activistes
La visita d'un grup d'activistes
La visita d'un grup d'activistesSònia Casas

Un grup d'activistes que viuen al Sàhara ocupat pel Marroc de visita als campaments.

Subscriu-t'hi

Il·lustració de Salvador Dalí

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Il·lustració de Salvador Dalí

Les últimes hores de Salvador Dalí

SÀPIENS reconstrueix per primera vegada els darrers mesos de la vida del pintor empordanès

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto