
Joan Ventura: fe per correspondència
Ha passat a la història com el primer convers espanyol en època moderna de l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies

Amb l'acord entre Espanya i els Estats Units (1953) que establia bases militars nord-americanes a la Península, els membres de l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies van rebre permís per fer serveis d’adoració en aquestes instal·lacions. La primera organització no catòlica que va fer-ho abans de l’aprovació de la Llei de llibertat religiosa (1967). Abans, però, algunes persones, com el català Joan Ventura, ja lideraven a la clandestinitat aquesta església.
En una Barcelona marcada per la postguerra i el nacionalcatolicisme, el jove Ventura estudiava enginyeria elèctrica i es divertia cantant, una de les seves passions, però sentia que necessitava quelcom més. A 20 anys, el seu interès per altres religions el va portar a contactar per correu amb l’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies. Uns dies més tard, rebia a casa alguns pamflets i un exemplar del Llibre del Mormó, un dels quatre volums sagrats acceptats per aquesta confessió. El seu missatge el va convèncer i el 1952 va viatjar a Canes (França) per ser batejat. Així passava a ser el primer espanyol convertit en època moderna de l’església mormona. De nou a Barcelona va intentar conduir un petit grup d’estudi de l’Església, però després de ser torturat per les autoritats franquistes, va fugir a França, on va contactar amb Betty Gibbs, la persona que li havia enviat els llibres, amb qui es casà dos anys més tard.
Entre Catalunya i els Estats Units
Poc temps després, el matrimoni es va mudar a Salt Lake City, on Ventura, a part de crear diversos negocis metal·lúrgics, va obtenir el sacerdoci i una valuosa experiència com a bisbe conseller. L’any 1972, recuperada la tolerància religiosa, va tornar a Espanya com a president de la primera branca d’aquesta comunitat a Barcelona. I, durant una dècada, va contribuir al seu creixement. Molts futurs presidents de congregació i autoritats generals de l’església mormona a Espanya van ser “segellats” per ell. Finalment, a les portes de la jubilació laboral, perquè mai va deixar de treballar per a l’església, el català va decidir tornar als Estats Units, on va morir el 2008. Els qui van conèixer-lo en destaquen el sentit de l’humor, l’hospitalitat i les històries que explicava sobre la Guerra Civil. Una vida entre dos països enllaçats per la fe.
Utah
L’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies va ser fundada a Nova York el 1830 per Joseph Smith, però la seu central és a l’estat de Utah, on avui representen el 60% de la població. A Salt Lake City, la capital, hi ha el temple més gran dels mormons, construït a partir del 1863. I a Provo hi tenen la Brigham Young University, el col·legi religiós més gran dels EUA.
Catalunya
L’Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies va ser reconeguda legalment a Espanya el 23 d’octubre del 1968 i inicià la seva activitat missional a Barcelona el 1969. A Catalunya, avui hi ha més de 6.000 mormons, organitzats en tres estaques: Barcelona, l’Hospitalet i Lleida. Els diumenges el temple del carrer Cantàbria de Barcelona obre al públic.
Comentaris