L''strappo', pas a pas
Us expliquem el sistema d'arrencament de les pintures murals que es va utilitzar en esglésies com la canònica de Santa Maria de Mur o Sant Climent de Taüll
L’strappo (en italià, literalment, ‘arrencada’) és una tècnica fàcil i econòmica per retirar la superfície cromàtica d’un fresc i traslladar-la a un suport de tela. Malgrat que en la transferència es pot perdre una mica la subtilesa de les pintures (intensitat, transparència...), l’acurada selecció de teles de tartà de cotó i cola de cartílag garanteix l’èxit de l’operació. Aquesta tècnica és la que es va utilitzar per arrencar les pintures murals romàniques.
El primer arrencament va ser el de la canònica de Santa Maria de Mur, un dels monuments de la segona temporada de Batalla monumental, el 1919. El capellà les va vendre per 7.500 pessetes a Ignasi Pollak, un ciutadà del món nascut a Salzburg que es va enriquir comprant i venent peces d'art a museus europeus i nord-americans. Pollak les va traspassar al col·leccionista i empresari Lluís Plandiura, que les va enviar a Nova York, on el 1921 va tenir lloc una subhasta que va guanyar el Museum of Fine Arts de Boston, l'actual propietari de l'obra.
Com que els frescos d'aquest temple del Pallars van anar a parar a l'estranger, per rescatar i preservar totes les pintures murals romàniques, la Junta de Museus de la Mancomunitat va posar en marxa un ambiciós projecte d'arrencament de les més significatives, que van ser traslladades a Barcelona per ser conservades en un museu, lluny de la temptació dels col·leccionistes. Va ser el cas de les de Sant Climent de Taüll.

En primer lloc, cal netejar la brutícia i les restes de calç de la superfície pintada. Un cop net, s’hi estén un producte fixatiu per evitar l’alteració de colors (antigament, laca; actualment, resina epoxi).

Després s’hi apliquen en calent gases o bandes de tela impregnades de cola orgànica soluble en aigua.

Un cop la cola és seca i s’ha contret, se separen o arrenquen les teles del mur amb compte amb una escarpra; el fet que es puguin enrotllar permet transportar-les fàcilment. Un cop al laboratori, es neteja el revers de les teles retirant-ne les restes de guix o de morter, i es prepara bé deixant-ho ben llis.
Les pintures de Sant Climent de Taüll van ser transportades a lloms de mules fins a la Pobla de Segur, des d’on es van traslladar en tren i, posteriorment, amb camions fins a Barcelona.

En aquest revers, s’hi adhereix una nova tela o un altre suport amb caseïnat càlcic, que no és soluble en aigua. Després, les teles d’arrencament inicials es retiren amb aigua calenta, que desfà la cola orgànica.

Finalment, la capa pictòrica ja està a punt per ser aplicada sobre un nou suport.

A Batalla monumental, deu icones patrimonials del nostre país competeixen per ser el nou monument favorit dels catalans. El programa, que s'emet els dijous al vespre a TV3, consta de cinc enfrontaments en què es posen cara a cara monuments de característiques semblants: el castell de Montsoriu i el de Mur (batalla de fortaleses); els recintes emmurallats de Montblanc i Cervera (batalla de muralles); el Palau de la Música Catalana i la Colònia Güell amb la seva cripta (batalla modernista); la cartoixa d’Escaladei i el monestir de Santa Maria de Ripoll (batalla de la fe), i el Poble Vell de Corbera d’Ebre i el Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona (batalla de batalles). Us convidem a passejar per tots els monuments participants en aquest mapa interactiu.
En cada programa, les reporteres Candela Figueras i Laia Fontàn defensen un dels dos monuments, amb Roger de Gràcia com a conductor. El guanyador de cada duel, que l'escull el públic amb els seus vots a les xarxes socials, passarà a la gran final, que serà un programa en directe. Podeu emetre els vostres vots a les xarxes socials del programa: Facebook, Twitter i Instagram.
Comentaris