Ecomuseu-Farinera, la transformació del blat en farina

Ecomuseu-Farinera

Ecomuseu-Farinera FOTO Teresa Llordés

La tradició molinera de Castelló d’Empúries ve d’antic, de quan la vila era capital del comtat i hi havia tres molins fariners que funcionaven amb l’aigua del rec del molí. D’aquests tres molins, un es va conservar i a les acaballes del segle XIX es va transformar en una farinera que cada dia processava 20.000 kg de blat. La visita a l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries ofereix un itinerari pels espais d’aquesta fàbrica a través del qual es poden veure les màquines de neteja, que separen les impureses del blat, de condicionament, que preparen el blat per ser mòlt, i les de la mòlta, amb els impressionants molins vermells, veritable cor de la Farinera.

Tota la força de l’aigua
De dalt a baix i de baix a dalt, en un complex entramat vertical, el blat, la farina i altres productes segueixen un circuit que els condueix d’una màquina a una altra. També es pot veure el curs de l’aigua que posa en moviment l’entramat d’embarrats, politges i corretges típic de les fàbriques d’aquesta època, tot gràcies al moviment que els transmet una sola turbina Francis de l’any 1905. L’exposició reserva un espai al blat, a les seves variants i als diferents tipus de farina, i disposa de diversos recursos que ajuden a interpretar els principals processos, com un audiovisual sobre la producció de la farina i una maqueta interactiva sobre l’energia hidràulica. La part humana també hi és reflectida en un altre audiovisual que permet copsar el batec dels homes i les dones que van treballar a la fàbrica dia rere dia.

La revolució que va arribar de l’imperi austrohongarès
L’anomenat sistema austrohongarès va permetre a mitjan segle XIX la industrialització de la producció de farina. La mòlta es feia mitjançant cilindres de porcellana o de metall, i permetia obtenir farines més fines. També s’eliminava el germen del blat, que alterava la farina, i no calia repicar contínuament les moles.

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto