El progrés de la indústria al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)

El Vapor Aymerich, Amat i Jover, on s’ubica el mNACTEC, és una obra modernista de l’arquitecte Lluís Muncunill

El Vapor Aymerich, Amat i Jover, on s’ubica el mNACTEC, és una obra modernista de l’arquitecte Lluís Muncunill

La creació a la primeria de la dècada del 1980 del Museu de la Ciència i de la Tècnica (mNACTEC) inaugurava una nova manera de fer museologia a casa nostra. La novetat abastava des de la temàtica fins al seu model d’implantació territorial, un “sistema” que proposava una nova manera de presentar el patrimoni industrial d’un país: estès pel territori, preservant in situ col·leccions i edificis, i treballant en xarxa per compartir coneixements i recursos. Avui ja són vint-i-cinc els equipaments d’aquesta xarxa, cadascun centrat en un aspecte diferent de la història de la indústria catalana.

Onze exposicions permanents
Significativament, la capçalera d’aquesta xarxa no s’ubica a Barcelona sinó a Terrassa, des del 1984, al Vapor Aymerich, Amat i Jover, un edifici modernista obra de Lluís Muncunill. La nau de producció és un espai uniforme, sense finestres, que reinterpreta la clàssica fàbrica anglesa de perfil de “dents de serra”, on la il·luminació zenital s’aconsegueix amb àmplies claraboies sustentades per 300 pilars de ferro colat. Ara aquest espai d’11.000 m2 allotja onze exposicions permanents que projecten una mirada diacrònica i multitemàtica a la història de la tècnica al nostre país.

Sota el nom ‘Homo Faber. La revolució neolítica, fins als inicis de la industrialització’, analitza el progrés de la indústria tèxtil, dels ordinadors, de l’aprofitament energètic… i fins i tot del cos humà. Partint del fet que l’home sempre ha estat un ‘homo faber’, és a dir, que sempre s’ha fabricat els seus propis utensilis, la mostra explica l’evolució de la ciència i la tècnica des de la primera gran revolució tecnològica, la neolítica, fins als inicis de la industrialització, centrant-se especialment en el context català. L’exposició està dividida en vuit àmbits: ‘Els primers humans, les primeres eines’, ‘La revolució neolítica’, ‘El naixement de la ciència’, ‘Els romans, enginyers i constructors’, ‘L’edat mitjana, confluència de tecnologies’, ‘La revolució científica’, ‘El segle de les llums’ i ‘Cap a la societat industrial’.

La insubstituïble experiència que representa la visita a un espai d’aquestes característiques té el seu complement perfecte en una web de la qual destaquem les exposicions virtuals i l’arxiu d’imatges en línia.

Campanes monumentals
Un carilló del 1927 fabricat a Alemanya corona la cantonada sud del Vapor. Originalment instal·lat a la Generalitat, el 1976 fou traslladat al museu, que es féu càrrec de la seva restauració. Des de fa 14 anys, forma part del paisatge sonor de Terrassa, ja que toca quarts i hores; en dies com Sant Jordi o la Diada, també sona en concert.


.

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto