El Sucot o Festa de les Cabanyelles

Durant els vuit dies del Sucot, els jueus fan vida a les 'suca'.

Durant els vuit dies del Sucot, els jueus fan vida a les 'suca'.

Van ser quaranta els anys que els israelites van passar al desert després d’abandonar Egipte per deixar enrere l’esclavitud a la qual eren sotmesos i dirigir-se cap a la terra promesa de Canaan. La travessa per l’àrid desert va ser llarga i les condicions, molt dures. Tant és així que cada any el poble jueu commemora els avatars del seu camí pel desert amb el la festa de les Cabanyelles, una celebració durant la qual es construeixen les cabanyelles que simbolitzen les precàries condicions amb què els israelites van creuar el desert. Juntament amb la Pasqua i la festa de Xavuot, la festa de les Cabanyelles és una de les festivitats més importants del judaisme, ja que representa una de les tres peregrinacions que el poble jueu va dur a terme.

Quan apareguin les primeres estrelles de la nit del dia 5 d’octubre s’iniciarà la festa de les Cabanyelles, que finalitzarà l'11 del mateix més. Al llarg dels set dies, en el seu interior s’hi celebren menjars, oracions i alguns jueus fins i tot hi dormen. De tots els àpats que se celebren durant la festa de les Cabanyelles, el sopar del primer dia és el més important. És tradició convidar amics i familiars a gaudir de la festa de les Cabanyelles amb companyia i menjar junts dins les cabanyelles. A més, al llarg dels dies de celebració, a les cabanyelles tenen lloc una sèrie de ritus en els quals no poden faltar quatre elements: la palmera, el cítric, la murtra i el salze. Pel que fa al format de les cabanyelles, han de seguir algunes normes: tenir, com a mínim, tres parets i un sostre fet amb branques i fulles que permeti veure el cel. Per a la seva construcció només s’utilitzen elements naturals, els mateixos que trobaríem al desert. Així doncs, totes les cabanyelles s’han d’ubicar a cel obert i, a l’interior, s’hi pengen ornamentacions de colors per celebrar la festa de la collita. I és que la festa de les Cabanyelles no només commemora el difícil pas pel desert dels israelites, també és anomenada la festa dels Tabernacles i té un caràcter clarament agrícola. Tradicionalment, el primer dia de la festa de les Cabanyelles se celebrava com un dia d’acció de gràcies per les collites de la tardor i per agrair els dons que la natura ens dóna al llarg de l’any.

Una festa en família
“El més important no són les comoditats que pugui tenir un habitatge, sinó la família que hi ha a dins.” Amb aquestes paraules, Jorge Burdman, auxiliar rabínic de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), assegura que les cabanyelles simbolitzen la força i la unió d’estar junts en comunitat. A més, afirma que durant la festa de les Cabanyelles arreu regna l’alegria: “Aquests dies hem d’estar alegres perquè celebrem la primera llibertat del poble jueu”. Tots aquells que vulgueu assistir a la cerimònia d’obertura de la festa de les Cabanyelles a la sinagoga de la CIB (Avenir, 24, Barcelona), cal que us hi inscrigueu prèviament al telèfon 93 200 85 13.

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto