Els 10 'cameos' més espectaculars de l'Estàtua de la Llibertat
El 17 de juny de 1885, la gran dama de coure arribava a Nova York. Ho recordem tot repassant algunes de les escenes cinematogràfiques que ha protagonitzat

En la segona pel·lícula de la saga, l'Estàtua de la Llibertat cobra vida després de ser ruixada amb el 'moc' màgic dels caçafantasmes i camina per les aigües de la badia de Nova York fins arribar a terra ferma. Allà passeja al ritme de ‘Higher and higher' amb els protagonistes (Bill Murray inclòs), entusiasmats, a dins de la seva corona. Com a curiositat us direm que la rèplica que es va realitzar de Lady Liberty era un 30% més gran que l'original.
La de l'Estàtua de la Llibertat és, en aquest film, una aparició impactant. En el que va esdevenir un dels grans finals de la història del cinema, un Charlton Heston a cavall cau de genolls en veure, mig enfonsada a la sorra d'una platja idíl·lica, la icona dels ideals americans, una visió que li confirma el que temia: és a la Terra. La frase final també ha passat als annals del cinema: "Maníacs!!! L'heu destruït! Jo us maleeixo tots! Maleeixo les guerres! Us maleeixo!!!".
A més dels autocameos, Hitchcock tenia una altra afició filmogràfica: utilitzar grans monuments als seus metratges (sí, estem pensant en la persecució de 'North by Northwest' al mont Rushmore). La primera vegada que ho va fer va ser a ‘Saboteur' (1942), en què el protagonista, un dels estimats falsos culpables de Hitchcock, acaba a la torxa de l'estàtua, des d'on cau al buit el veritable culpable. Al minut 3:16 d'aquest vídeo (fet el novembre de 2016 amb motiu dels 102 anys de l'actor Norman Lloyd, el veritable dolent de la pel·lícula), podreu veure l'escena completa.
Magneto, dolent entre els dolents, utilitza l'Estàtua de la Llibertat com un imant gegant per atrapar els X-Men. L'estàtua també és l'escena d'una batalla ferotge i al·legòrica entre... ho endevineu? El Bé i el Mal, representats en les figures de Wolverine (Hugh Jackman) i Sabretooth (Tyler Mane).
A l'última pel·lícula de la saga sobre l'heroi, el superdolent Nuclear Man utilitza l'estàtua com a arma i estampar-la contra uns ciutadans que s'ho miren, atònits i espantats, des del carrer. Finalment, com no podia ser d'una altra manera, Superman salva el monument i els novaiorquesos de morir aixafats.
Al film de Mimi Leder, Lady Liberty torna a ser arrasada per un tsunami provocat per l'impacte d'un cometa a la Terra. Uns segons més tard, es veu el seu cap decapitat, viatjant a gran velocitat per uns carrers de Manhattan que ja estan negats d'aigua.
A 'Cloverfield', l'estàtua torna a ser decapitada, però, ara, per una criatura gegant que li arrenca el cap i el llança a gran velocitat després d'haver-li clavat les dents i d'haver-li desfigurat la cara.
Ens quedem amb dues imatges, també apocalíptiques: la primera, quan l'estàtua és engolida per un tsunami que destrueix Nova York. La segona, quan una mena de nova edat glacial congela la ciutat i aquesta personificació dels ideals americans.
És la primera imatge que veu una desolada Kate Winslet quan el seu bot entra al port de Nova York, la imatge de la salvació per als supervivents d'un dels pitjors naufragis de la història. I tot sota la pluja.
Al film de Ron Howard, una encisadora sirena representada per Daryl Hannah apareix nua i convertida en humana al peu de l'Estàtua de la Llibertat, on és detinguda per la policia enmig d'una multitud que, escandalitzada per la seva nuesa, l'escridassa. No us podem mostrar el vídeo de l'escena, perquè ha estat retirat de Youtube.
Comentaris