Guerra civil i franquisme

A quant puja el patrimoni dels Franco?

Franco va deixar en herència als seus set néts dos milions de pessetes procedents dels sous com a militar

Mariano Sánchez Soler
18 de novembre de 2015
Moneda de 5 pessetes
Moneda de 5 pessetesWikimedia Commons

El 1975 el valor de les seves finques rústiques, palaus i edificis superava els mil milions de pessetes, segons les estimacions cadastrals i periodístiques del moment. Resulta impossible arribar a una xifra exacta perquè mai no es va poder saber el preu de propietats a les Filipines i a Miami, o els capitals dipositats a l'estranger.

Uns quants rocs a la faixa
En morir, Franco va llegar a cadascun dels seus set néts dos milions de pessetes en metàl·lic, procedents dels seus sous com a militar; a més, va deixar a la seva vídua, Carmen Polo, les úniques propietats consignades al seu nom: el Pazo de Meirás i el Canto del Pico. Els altres terrenys, finques, joies i obres d'art ja estaven en poder de la seva filla, Carmen Franco Polo, abans de la mort del seu pare, com va ser el cas de la casa del carrer de los Hermanos Bécquer, el palau de Cornide, la finca de Valdefuentes i un gran nombre d'immobles i finques que tenia a través de societats instrumentals.

Finques arreu
El 1975 els seus descendents posseïen doncs una gran fortuna. A més de les més emblemàtiques ja citades, van heretar el palau de caça de Franco a Castillo de las Navas, de Còrdova; finques i xalets a Parella (Guadalajara), a les urbanitzacions madrilenyes La Florida i Puerta de Hierro, a Entrepeñas, a Torremolinos (venut per Villaverde el 1981 per dos-cents milions de pessetes), a Oleiro (la Corunya) i a Miami (Estats Units). També van heretar diversos habitatges de luxe i locals a la Castellana de Madrid.

No cal dir que quaranta anys a la cort d'El Pardo donen per a molt. La mecànica dels regals oferts al Caudillo es repetia al palau cada dimarts. Entre les audiències del cap de l'Estat, sempre hi havia una corporació, una fundació o un club de futbol que oferia alguna peça artística de valor; or, plata, teles, tapissos, insígnies,medalles ...
Els buròcrates de Franco regulaven minuciosament els obsequis fins al punt que la Casa Civil, mitjançant uns mòduls impostos, precisava les dimensions i el pes que havia de tenir una medalla d'or amb què una ciutat volia obsequiar el dictador. Si estimem en dos milions de pessetes el valor aproximat de cada obsequi setmanal, s'arriba a la impressionant xifra de quatre mil milions de pessetes.

Patrimoni en alça
Més enllà d'aquesta estimació, els mil milions de pessetes en què, fa quaranta anys, podia valorar-se la fortuna dels Franco en funció de les propietats i els ingressos econòmics constatats, es multipliquen actualment, després de quatre dècades de vendes patrimonials milionàries i d'algun pelotazo urbanístic com el de Valdefuentes, desenvolupat al llarg del darrer boom immobiliari.

Aquest article es va publicar en el número 62 del SÀPIENS, un monogràfic especial sobre el 40è aniversari de la mort de Franco.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto