Guerra civil i franquisme

[DOCUMENTS INÈDITS] Els informes secrets del Pla B de Franco

Desvelem l'operació secreta que tenia preparada la marina franquista per envair Catalunya des del mar i sentenciar la Guerra Civil

16 d'abril de 2015

L'Armada de Franco no va disposar de cap batalla naval per penjar-se medalles. L'Estat Major de la marina franquista, àvid de victòries, i quan la contesa ja estava gairebé decidida a favor seu, va preparar una operació de desembarcament de tropes a les platges de l'Hospitalet de l'Infant. El ràpid desenllaç de la campanya de Catalunya va fer que finalment s'avortés l'operació quan centenars d'efectius d'infanteria i un gran estol d'embarcacions esperaven el senyal a Vinaròs i Sant Carles de la Ràpita.

En el número 155 de la revista SÀPIENS (maig 2015) dediquem un reportatge a aquesta operació secreta de desembarcament amb la què Francisco Franco pretenia sentenciar la Guerra Civil.

1 Primera pàgina de l'informe
Primera pàgina de l'informe secret
Primera pàgina de l'informe secret

Primera pàgina del document secret preparat el 12 de desembre del 1939 a Burgos amb el pla per l'operació de desembarcament de les tropes franquistes a les costes catalanes. 

2 Segona pàgina de l'informe
Segona pàgina de l'informe
Segona pàgina de l'informe

A l'informe s'estudia com assaltar la costa catalana i donar el cop definitiu al conflicte. Durant les setmanes prèvies a Nadal, la marina franquista bysca i adapta els mitjans que fan falta per dur a terme l'operació. Els transports més idonis per acostar la tropa fins a la platja són de fons pla, com les barcasses que s'havien fet servir durant la guerra del Riff tretze anys abans.

3 Tercera pàgina de l'informe
Tercera pàgina de l'informe
Tercera pàgina de l'informe

Després de creuar documents a mitjn mes -principalment el "Proyecto de Instrucción de Operaciones 9", elaborat per l'Estat Major de Cervera a Burgos, amb l'ajuda d'un pràctic coneixement de la zona, i el "Proyecto de Operaciones", preparat per Francisco Moreno i els seus col·lboradors a Palma-, l'operatiu queda establert. Només queda establir el "Dia D". Dos dies abans, les forces es concentraran al port de Vinaròs. 

4 Quarta pàgina de l'informe
Quarta pàgina de l'informe
Quarta pàgina de l'informe

Els caps de les seccions d'operacions, organitzacions i informació, no veuen clara l'operació i, reunits en junta, hi fan constar les objeccions. Entre d'altres, destaquen el mal estat dels canons dels creuers i consideren que els mitjans previstos són "totalment inadequats per desembarcar en platja enemiga".

5 Cinquena pàgina de l'informe
Cinquena pàgina de l'informe
Cinquena pàgina de l'informe

La Junta estima que l'operació produiria unes elevades pèrdues de personal i materials, però tot i les conclusions negatives que li fa arribar Moreno, Cervera no la descarta en cap moment.

6 Sisena pàgina de l'informe
Sisena pàgina de l'informe
Sisena pàgina de l'informe

El desembarcament s'havia de dur a terme per sorpresa als dos costats de la desembocadura del riu de Llastres, prop del nucli de l'Hospitalet de l'Infant i a uns 30 quilòmetres de Tarragona. Amb suport de l'aviació i dels vaixells, si l'operació sortia bé, la infanteria se situaria a l'esquena del coll de Balaguer, una plaça forta militar.

7 Setena pàgina de l'informe
Informe 7
Informe 7

La República tem des del principi de la guerra un desembarcament enemic a la costa i, per això, hi van bastir en diferents fases un gran i complex sistema defensu al llarg de la costa catalana. L'informe estudiava també com respondre de manera implacable a la més que possible protecció de l'exèrcit 'roig'. 

8 Vuitena pàgina de l'informe
Vuitena pàgina de l'informe
Vuitena pàgina de l'informe

Davant la resistència de l'enemic, Moreno volia evitar que el cansament i marejos debilitessin la tropa abans d'arribar a la platja. Per això, el pla preveu transportar-la en creuers auxiliars des dels punts d'embarcament fins a un punt de reunió pròxim a la zona d'atac, on pujaran als bots de pesca. Un cop desembarcats en territori hostil, el pla preveia dotar-los de recursos i cobertura des del mar suficients per resistirdos dies. De fet, Moreno fins i tot preveia la possibilitat de reembarcar si no aconseguien el seu objectiu.

9 Esquema de la ruta
Esquema de la ruta
Esquema de la ruta

En aquest esquema que acompanya el document secret dels preparatius, s'hi pot veure la ruta prevista de les embarcacions des de Vinaròs a Sant Carles de la Ràpita fins a l'Hospitalet de l'Infant.

10 Primera plana del mapa estratègic
Primera plana del mapa estratègic
Primera plana del mapa estratègic

Plànol on l'armada franquista havia identificat els punts claus i estratègics de l'Hospitalet de l'Infant.

11 Segona plana del mapa estratègic
Segona plana del mapa estratègic
Segona plana del mapa estratègic

Plànol sobre el qual l'armada franquista planejava l'operació de desembarcament de les seves tropes a les costes de l'Hospitalet de l'Infant

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto