Guerra civil i franquisme

Lluís Companys, entre la revolució i la guerra

El paper del president català durant la contesa

21 de setembre de 2010
1 Trobem l'expedient policial de Companys a França
Documents de l'expedient policial de Lluís Companys
Documents de l'expedient policial de Lluís Companys

A Fontainebleau, la ciutat del famós palau reial francès, el Ministeri de Cultura i de Comunicació hi va instal·lar uns grans arxius on hi ha, entre altres materials, fons policials que tenen un gran interès per a la història contemporània catalana, ja que hi figuren els dossiers policials dels exiliats republicans: des de Josep Tarradellas a Joan Comorera, passant per Antoni Rovira i Virgili i, òbviament, Lluís Companys. L'historiador Josep Maria Figueres ha visitat aquests arxius i ha consultat l'expedient del que va ser president català. Aquesta n'és la seva impressió.

Un cau de republicans
L'expedient policial de Companys està format per uns 50 documents. El primer, del 1927, és una petició d'informació del comissari en cap de Barcelona al seu homòleg francès que no té cap relació amb el polític del Tarròs. Força més interès tenen les dades sobre el Casal Català de Perpinyà, vist per França com un "focus de republicanisme". Més o menys com el Casal Català de París, perseguit igualment pel franquisme i que, segons la documentació, també era molt mal vist per les autoritats gal·les.

A l'expedient hi ha documentació sobre els viatges de Companys a França. Cada vegada que el polític va passar la frontera es va trametre tota la informació sobre els seus moviments a la policia de París. Així, hi ha dades detallades del viatge fallit que el president havia de fer a París el 6 d'abril del 1934 i també del trasllat frustrat de Companys a París el 1936 per participar en un míting. El míting havia estat anunciat, però no se li autoritza el pas de la frontera i ha de recular i fer nit a Girona. La premsa humorística parla del "miravitllós" viatge de Companys, perquè l'organitzador havia estat precisament Jaume Miravitlles, el comissari de propaganda de la Generalitat durant la Guerra Civil.

Aquesta darrera documentació té un valor polític important, ja que es retrata el president com un home "très surveillé par la FAI et prissionier des éléments anarchistes" (molt vigilat per la FAI i presoner dels elements anarquistes). La documentació també recull informació del viatge de la seva segona dona, Carme Ballester, el novembre del 1936, o de l'arribada, procedent de Suïssa i amb destinació a Bèlgica, de Lluïset, el fill malalt del president.

Tot plegat ens aporta noves dades sobre la vigilància a què fou sotmès Companys durant l'any i mig que va passar a França com a president de la Generalitat a l'exili.

També hi destaca una informació de la premsa francesa sobre un atemptat fallit contra el president l'agost del 1937 a Barcelona, un fet que, per causa de la censura, no va aparèixer en cap diari català ni espanyol del moment. ‘Le Jour' de l'11 d'agost del 1937 informa que, si bé un agent de seguretat va ser ferit, Companys només va patir "une simple éraflure au bras" (una simpe pelada al braç).
Dins de l'expedient també apareixen els moviments del franquisme venjatiu, com la referència del BOE que exclou Companys de la nacionalitat espanyola i el condemna a l'exili perpetu amb confiscació de tots els seus béns. De tot l'expedient, un dels textos més emotius és la nota del 4 de març del 1939, que conclou: "Il aurait déclaré qu'il était encore juridicament Président de la Géneralité de Catalogne, et qu'il le restaerait moralement jusqu'a ce que les évènements en aient décidé autrement car il envisagerait comme prochaine la chute de l'Espagne gouvernamentale" (Ha declarat que encara era jurídicament president de la Generalitat de Catalunya, i que ho continuaria sent moralment fins que els esdeveniments ho haguessin decidit altrament, ja que entreveia com a pròxima la caiguda de l'Espanya governamental).

Al servei d'una idea
Companys sempre va complir la legalitat francesa. No va desenvolupar cap acció política a la terra d'asil, tot i que, lògicament, no va renunciar al càrrec de president de la Generalitat. A l'exili va mantenir el sentit i l'orgull del càrrec, tot i no disposar ni de recursos ni de marge de maniobra. Representà la Generalitat com a president amb dignitat. La renúncia dels aliats guanyadors de la Guerra Mundial, amb el suport al franquisme per la guerra freda, condemnà al silenci la institució catalana. En aquest marc, Companys es posà al servei de Catalunya, vençuda però no anul·lada, i aquests documents palesen que, en realitat, posà la vida al servei d'una idea.

Josep M. Figueres és historiador

2 Lluís Companys, entre la revolució i la guerra
Cartells de la guerra civil
Cartells de la guerra civil

En el número 96 (octubre 2010), SÀPIENS dedica un dossier especial de 36 pàgines al president Lluís Companys. Al reportatge 'Entre la revolució i la guerra', l'escriptor Jordi Mata desgrana el paper de Companys durant la contesa.

Els esdeveniments que es van produir durant els anys de la Guerra Civil i les conseqüències que se'n van derivar han enfosquit, fins gairebé anul·lar-la de la memòria comuna, la tasca de la Generalitat en aquell període. Tanmateix, el president Lluís Companys i el seu govern no van estar inactius mentre es combatia dins i fora de Catalunya.

Una altra qüestió és com valorar tal actuació i l'actitud de Companys, temes encara controvertits. Mentre alguns han acusat el president de passivitat davant els milers d'assassinats comesos els primers temps i d'haver estat incapaç de gestionar la violència del maig del 1937, d'altres el consideren la persona que va aprofitar la Guerra per ampliar l'autonomia catalana, encara que després no pogués evitar la seva laminació arran del trasllat del govern de la República a Barcelona.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto