Guerra civil i franquisme

Per què Franco no va entrar a la Segona Guerra Mundial?

Desmuntem el mite de l'hàbil prudència del Caudillo, forjat després del conflicte

Manuel Ros Agudo
5 de novembre de 2015
Visita de Hitler a les seves tropes a Polònia
Visita de Hitler a les seves tropes a Polònia

El setembre del 1939, Franco va considerar el conflicte a Polònia que va donar inici a la guerra com un problema llunyà, que no concernia Espanya. No obstant això, va declarar la neutralitat espanyola mentre alhora preparava, en secret, un ambiciós pla de rearmament que incloïa 150 divisions, 4.500 avions i una nova flota de guerra.

El magreb, espanyol
Tot i que el pla estava dissenyat per desenvolupar-se al llarg de deu anys, els enemics potencials eren clarament els del 1939-40; és a dir, França i la Gran Bretanya. Quan el juny del 1940 França va caure derrotada, Franco va veure la seva oportunitat i, mitjançant un missatger, va exposar a Hitler la seva oferta d'entrar en guerra contra Anglaterra a canvi d'obtenir no només Gibraltar sinó tot el Marroc francès, l'Oranesat a Algèria i una ampliació de la Guinea espanyola.

El mite de la prudència de Franco
El Caudillo coneixia la debilitat econòmica i militar espanyola i planejava una intervenció ràpida de, com a molt, sis mesos de durada que posés fi al conflicte. Tropes espanyoles amb suport aeri alemany prendrien Gibraltar i envairien preventivament Portugal per evitar un desembarcament anglès. No obstant això, Hitler a Hendaia no va voler comprometre's davant Franco a causa de les reivindicacions colonials espanyoles, que el Führer creia que haurien provocat un aixecament pro gaullista al nord d'Àfrica, a esquena de Rommel. Davant d'aquesta negativa, Franco va usar una tàctica dilatòria enfront de les pressions alemanyes per atacar Gibraltar. No obstant això, la no-bel·ligerància i l'amistat amb Alemanya van continuar, i Franco va enviar la División Azul al front rus entre el 1941 i el 1943. Però els desembarcaments angloamericans al nord d'Àfrica, van dur Espanya a adoptar una neutralitat que, poc a poc, va inclinar-se cap als aliats, així que la seva victòria semblava segura. Durant la postguerra, es va voler esborrar la temptació bel·licista del 1940 construint el mite de l'hàbil prudència del Caudillo, oposat a les pressions de Hitler per estalviar al país una intervenció llastimosa en una guerra terrible.

Aquest article es va publicar en el número 62 del SÀPIENS, un monogràfic especial sobre el 40è aniversari de la mort de Franco.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto