Guerra civil i franquisme

Per què Puig Antich va ser executat a la paqueteria de la Model?

L'espai on es va instal·lar el garrot vil va ser triat per quedar apartat de les mirades, però encara manté la marca del punt on es va instal·lar l'instrument de tortura

Marta Ballesta (text), Agustí Alcoberro (assessorament)
5 de setembre de 2017

Amb motiu del tancament de la presó Model, iniciem una sèrie d'articles explicant la història de 13 dels seus presos més destacats. Si en voleu saber més, podeu visitar l'exposició 'La Model en parla: 113 anys, 13 històries'.

1 Els últims dies a la cel·la 443
La cel·la 443 de la Model
La cel·la 443 de la Model

Salvador Puig Antich va passar els seus últims dies a la cel·la 443 de la Model. Les xifres, com la resta de retolació de la presó, són d'un estil senzill i estan impreses directament a la paret, sobre la porta, amb una pintura negra que el pas del temps ha anat esmorteint. El petit habitacle rectangular, ara reformat i sense aparent rastre de presència humana recent, està ubicat a la cinquena galeria, la reservada als presos considerats perillosos i on també es recloïa els represaliats polítics i els condemnats a mort.

2 Militant del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL)
Salvador Puig Antich
Salvador Puig Antich

Militant del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL), Puig Antich en va ser membre destacat i va participar en diversos atracaments i accions d'aquest grup armat anticapitalista fundat el 1972. La policia li seguia el rastre després d'accedir a la seva documentació personal, que havia oblidat en una cafeteria i que havia arribat a les mans de la Brigada Criminal.

El 25 de setembre del 1973, quan es dirigia a una cita al bar Funicular, a la cantonada dels carrers Girona i Consell de Cent, la policia va aconseguir detenir-lo després d'un tiroteig dins l'escala d'un edifici, en el transcurs del qual va morir el policia Francisco Anguas i ell va rebre dos trets al maxil·lar i a l'esquena.

3 Executat als 25 anys
La paqueteria de la Model
La paqueteria de la ModelWikimedia Commons

Puig Antich seria acusat de ser l'autor material dels trets que van posar fi a la vida del policia i va ser jutjat en un consell de guerra que semblava abocat abans de començar a una sentència capital. Investigacions posteriors, com les del periodista Jordi Panyella, han denunciat les irregularitats d'un procés que el franquisme va utilitzar per descarregar tota la seva ira repressiva. Una mostra de força inapel·lable poc després del desafiament al règim que havia representat l'atemptat d'ETA contra Carrero Blanco. Franco va ignorar les nombroses peticions de clemència, formulades amb més vehemència des de l'estranger que des de Catalunya, i es va negar sistemàticament a concedir-li l'indult.

La paqueteria de la Model, a tocar del pati d'accés a la presó, és una sala petita, atapeïda de prestatgeries, sense finestres i poc il·luminada. L'espai, on abans s'emmagatzemava roba, va ser triat per quedar al marge de les mirades, però avui encara manté la marca inesborrable del punt on es va instal·lar el garrot vil.

Salvador Puig Antich tenia 25 anys quan va ser executat en aquest lloc el matí del 2 de març del 1974 després de vint minuts d'agonia. Va ser l'últim pres executat per garrot vil a l'Estat espanyol, però minuts abans el règim havia aplicat el mateix mètode a un altre pres, i, encara, a punt de caure, culminaria el seu rastre de mort afusellant cinc persones el setembre del 1975. Com el mateix Puig Antich va dir poc abans de morir, calia seguir lluitant.

'La Vanguardia' es va fer ressò de l'execució en l'edició del 3 de març de 1974:

notPuigAntichLV

Subscriu-t'hi

Portada SÀPIENS 195

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada SÀPIENS 195

Catalunya contra la Inquisició

Quan els catalans van dir 'no' al tribunal dels Reis Catòlics

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto