OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Guerra civil i franquisme

Salvador Balletbó, un mossèn a la Model

El capellà de Sant Fost de Campsentelles va ser empresonat per ser sospitós de ser desafecte a la República

Arnau Cònsul

Amb motiu del tancament de la presó Model, iniciem una sèrie d'articles explicant la història de 13 dels seus presos més destacats. Si en voleu saber més, podeu visitar l'exposició 'La Model en parla: 113 anys, 13 històries'.

1 La fugida cap a Barcelona
Església de Sant Fost de Campsentelles, construïda durant la postguerra per substituir la que va ser cremada el 1936 -  Miquel Vico
Església de Sant Fost de Campsentelles, construïda durant la postguerra per substituir la que va ser cremada el 1936 - Miquel Vico

L'esclat de la Guerra Civil va buidar, literalment, la Model: els 859 presos que hi havia el 19 de juliol del 1936 van fugir davant el caos general a la ciutat. La derrota dels militars insurrectes, a Barcelona, va permetre que la Generalitat incautés el servei penitenciari el 12 d'agost i, tot seguit, el centre va començar a omplir-se de tots aquells individus sospitosos de ser desafectes a la República, classificats com a presoners "polítics".

Molts capellans i gent considerada "de dretes" hi van fer cap, com va ser el cas de mossèn Salvador Balletbó, capellà de Sant Fost de Campsentelles, que, després d'amagar-se al bosc mentre observava com els milicians de la CNT i la FAI incendiaven la rectoria i l'església del poble, va fugir cap a Barcelona, on podia passar desapercebut perquè ningú no el coneixia. Fins que, a l'abril del 1937, "representants governamentals" van registrar el pis on vivia mig ocult i el van detenir.

2 Empresonat, maltractat i torturat
Vaixell-presó 'Uruguai' -  Wikimedia Commons
Vaixell-presó 'Uruguai' - Wikimedia Commons

Va estar-se sis mesos a la Model, on, ben aviat, va coincidir amb els represaliats dels Fets de Maig: el centre va triplicar el nombre d'interns, fins arribar als 1.600 reclusos. Mossèn Balletbó va confessar haver-hi passat gana i rebut tota mena de maltractaments. Però el pitjor encara ho havia de viure: va sortir en llibertat al novembre, però van detenir-lo de nou quatre mesos més tard. I, aquest cop, el destí va ser la txeca de Vallmajor, on el grau de tortures que va rebre van ser d'una crueltat extrema.

Abans de tornar a ingressar a la Model, el maig del 1938, estarà retingut 25 dies al vapor 'Uruguai', acusat d'alta traïció. Un contrasentit, és clar: "Com podia delatar ningú jo que estava sempre amagat, sense veure mai ningú perquè no m'agafessin, com el conill que no es mou del cau perquè els caçadors no el disparin?". Va ser alliberat, definitivament, l'11 de juliol del 1938.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto