OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Història contemporània

La guerra dels bòers i el verb anglès 'mafficking'

L'alegria dels britànics després del triomf en el setge de Mafikeng va donar pas a la creació d'un mot que significa celebrar esbojarradament una cosa

Sergi Ramis (text), Agustí Alcoberro (assessorament)
Imatge de la revista britànica 'The Graphic' que mostra una trinxera bòer durant el setge de Mafeking
Imatge de la revista britànica 'The Graphic' que mostra una trinxera bòer durant el setge de Mafeking Wikimedia Commons

L'origen d'aquest verb el trobem en la segona guerra dels bòers, uns conflictes derivats de l'expansionisme britànic i de la negativa dels colons holandesos a esdevenir-ne súbdits. En aquest context, l’11 d’octubre del 1989 començaren les hostilitats britàniques, amb el colós Cecil Rhodes al capdavant. Es van produir avanços ràpids dels bòers sobre posicions clau com ara Kimberley, Ladysmith o Mafikeng. Però aquesta ciutat en concret, en principi sense gaire valor estratègic o econòmic, va esdevenir per als britànics un gran símbol. El cap de l’Estat Major britànic a la zona era Robert Baden-Powell, militar veterà ja en sonats fracassos bèl·lics anglesos com ara l’Afganistan o l’Índia. Però aquí va ser diferent. Va aguantar un setge de la ciutat que superà els 200 dies i acabà imposant-se, la qual cosa va fer esclatar d’eufòria el públic britànic, que seguia la guerra dia a dia gràcies al desenvolupament de les línies telegràfiques i les cròniques dels corresponsals de guerra destacats a la zona, entre ells un jove Winston Churchill. Les demostracions de joia van ser tan impressionants que van donar pas a la creació fins i tot d’un nou verb en llengua anglesa, 'mafficking' (celebrar esbojarradament una cosa).

Aquest, però, és només un fet concret de les guerres dels bòers. Si us ha agradat, us recomanem que llegiu l'article complet, també al web: 'Les guerres dels bòers en 13 punts'.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto