Les cavalcades de Reis amb més història dels Països Catalans
Us mostrem algunes desfilades centenàries, des de les més antigues fins a les més espectaculars

Documentada per primera vegada l’any 1866 i celebrada de forma ininterrompuda des del 1885, la cavalcada de Reis d’Alcoi és la més antiga del País Valencià i, probablement, una de les més antigues de l'Estat espanyol. A més, el 2001, la Cavalcada va ser declarada Festa d’Interès Turístic Nacional.
A la capital de l’Alcoià, l’arribada de les festes nadalenques s’anuncia amb el Betlem de Tirisiti, una obra que es representa amb titelles des de ja fa més de 100 anys, i continua amb el pregó reial del 4 de gener, que anuncia l’arribada de Ses Majestats. La nit del dia 5, els carrers d’Alcoi s’omplen per celebrar una cavalcada amb música, torxes, patges, soldats de la guàrdia personal i, fins i tot, camells.

Amb referències del seu inici l’any 1895, la cavalcada de Reis de la capital de l’Anoia està considerada com la més antiga de Catalunya. Es caracteritza per l’espectacular desfilada de la comitiva reial, que compta amb la presència de més de 500 patges que, gràcies a unes escales de fusta, s’enfilen als balcons de les cases dels veïns per tal de lliurar directament els regals als infants.
Un personatge destacat de la Festa de Reis d’Igualada és el patge Faruk, que des del 1943 arriba cada 28 de desembre al municipi per recordar a petits i grans que Ses Majestats estan arribant. Aquesta Festa va rebre l'any 2013 la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Una altra cavalcada centenària és la de Sant Vicenç dels Horts, que es va celebrar per primer cop l'any 1896, impulsada pels veïns voluntaris i entitats del poble. Cada 5 de gener s'instal·la un gran escenari davant del consistori, des d'on l'alcalde entrega les claus de la ciutat als Reis Mags perquè puguin portar els regals a les llars dels vicentins. La cavalcada, organitzada per entitats i voluntaris (n'hi participen uns 200!), té un recorregut de 4 quilòmetres i durant la desfilada s’hi reparteixen gairebé dues tones de caramels.

Segons el Diario de Barcelona, el 1855 hi va haver a la capital catalana una primera escenificació de la cavalcada de Reis. Tot i això, aquesta desfilada va ser inconstant i no va ser fins a finals del segle XX que la Ciutat Comtal començà una rebuda formal dels Reis d'Orient.
A Barcelona, els Reis Mags arriben per mar, dalt d’un vaixell que atraca al port de la capital. A partir d’aquest moment, la música, el cant, l’espectacle i la màgia estan assegurats. La cavalcada de Reis de Barcelona és una de les més completes del país i hi participen centenars de persones, empreses i organitzacions. L’afluència de públic és tan alta que els pares han de portar escales perquè s’hi enfilin els petits de la casa, ja que si no no podrien veure l'arribada de Ses Majestats i l'extensa comitiva reial.
Comentaris