OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Història contemporània

Què van significar a nivell català les eleccions estatals de juny de 1977?

Els comicis van ser una mostra de la singularitat catalana dins el conjunt espanyol i van donar peu al retorn de Tarradellas i a la reinstauració de la Generalitat

Víctor Gavín
Salutació entre Adolfo Suárez i Josep Tarradellas el 1980
Salutació entre Adolfo Suárez i Josep Tarradellas el 1980 Wikimedia Commons

El 15 de juny del 1977 van tenir lloc les primeres eleccions generals democràtiques a Espanya després del febrer del 1936. En aquests comicis es va registrar el triomf (amb un 34,52% dels vots emesos) de la Unión de Centro Democrático (UCD). El triomf d’aquest partit representa l’avantatge momentani dels moderats entre els elements vinculats al règim anterior que s’havien sumat al tren de la democràcia, de la mateixa manera que Alianza Popular (partit mereixedor del 8,05% dels vots) aglutinava els elements més conservadors però que entenien que no hi havia alternativa a l’establiment d’un sistema democràtic. Entre les forces d’esquerra, la població es va decantar majoritàriament pel PSOE, amb un 24,44% dels vots, mentre que la suposada força electoral del PCE es va limitar a un magre 6,30% dels vots emesos. 

Una mostra de la singularitat catalana
Aquestes eleccions van representar també una mostra de la singularitat catalana dins el conjunt espanyol, amb la victòria incontestable de les esquerres representades pel PSC-PSOE (28,44% dels vots) i el PSUC (18,20%). Entre ambdues formacions sumaven gairebé el 50% dels vots emesos. Pel que fa a la UCD, quedava en quart lloc amb un 16,8% del vots, més de 17 punts percentuals per sota del seu resultat al conjunt de l’Estat espanyol. Aquest resultat va encendre totes les alarmes a Madrid, on temien una deriva catalana d’esquerres allunyada de la moderació conservadora que es volia que conduís la Transició. L’alarma va arribar fins al punt que el govern d’Adolfo Suárez va optar per recuperar l’única institució republicana, la Generalitat de Catalunya, en el context de l’Espanya postfranquista.

El retorn de Tarradellas i la reinstauració de la Generalitat
Com que estava presidida des de l’exili per un polític veterà, Josep Tarradellas, a qui es considerava més moderat que qualsevol polític del PSC o del PSUC, es preferí el seu retorn i la reinstauració de la Generalitat, entesos com a elements moderadors de la realitat catalana, que no pas esperar i veure què succeïa a Catalunya amb el resultat de les eleccions del 15 de juny. Només 12 dies després, el 27 de juny, Tarradellas aterrava a l’aeroport de Barajas per entrevistar-se amb Suárez. El 23 d’octubre, retornava triomfalment a Barcelona i pronunciava el seu mític “Ja sóc aquí” a la plaça de Sant Jaume.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto