OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Segona guerra mundial

[INTERACTIU] El periple de Lluís Royo: el català que va participar en l'alliberament de París

Amb la derrota republicana, Royo partí a l'exili. Després d'estar a un camp de concentració, acabà al nord d'Àfrica com a legionari, des d'on passà a l'exèrcit de la França Lliure, amb el qual 'conquerí' la Ciutat de la Llum

Nascut a Barcelona el 1920, fill de pares aragonesos, el seu pare, sabater, anarquista, va inculcar-li una frase que el Lluís mai no oblidaria: "La vida d'un home no té preu". Amb aquesta idea marxà orgullós al front l'abril del 1938, als 17 anys. Després de la desfeta de l'Ebre i de la posterior ofensiva franquista, Lluís Royo partí cap a un incert exili. Era l'inici d'un llarg periple que va començar al camp de concentració d'Agde, a França, i que va continuar al nord d'Àfrica com a membre de la legió, a la qual s'havia inscrit amb un nom fals per fugir del camp de concentració. Al Marroc aprofità el desconcert del desembarcament de les tropes nord-americanes per fugir de la legió i passar-se a l'exèrcit fidel de la França Lliure de François Leclerc. Aquest fet el va portar a participar en l'alliberament de París, l'agost de 1944. Abans, però, el seu periple continuà per terres angleses i franceses. Podeu consultar-lo en aquest mapa.

Com navegar per l'interactiu

  • El mapa reprodueix en ordre cronològic els llocs on va estar Lluís Royo després de marxar a l'exili. Podeu fer clic a 'Comença a explorar' i anar punt per punt o navegar pels diferents punts en qualsevol altre ordre.
  • Nosaltres us recomanem que opteu per la primera opció i que navegueu en ordre cronològic, perquè la història del Lluís s'explica de mica en mica en cada punt.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto