La tragèdia de Lidice, el poble que els nazis van esborrar del mapa
L'any 1942, aquest municipi de l'actual República Txeca va ser completament destruït pels nazis després de l'assassinat de Reinhard Heydrich, el 'carnisser de Praga'

El poble de Lidice va ser literalment esborrat del mapa pels nazis un 10 de juny de 1942 com a represàlia per l'atemptat que va costar la vida al protector de Bohèmia i Moràvia, Reinhard Heydrich, també conegut com el "carnisser de Praga". La mort d'aquest oficial de les SS, un dels ideòlegs de l'Holocaust, va desencadenar una onada de terror per tot el país i especialment a Lidice, escollit com a víctima propiciatòria per escarmentar la resistència antifeixista.
La nit del 9 al 10 de juny de 1942, els nazis van cercar aquesta petita localitat, a escassos 20 quilòmetres de Praga. De seguida, la Gestapo va reunir i afusellar els 173 homes majors de 15 anys, mentre que les dones i els nens van ser enviats a camps de concentració i cambres de gas. Només uns quants nens petits van anar a parar a Alemanya per ser reeducats i adoptats per famílies àries. En total, 340 persones van morir, entre les quals hi havia 60 dones i 88 nens. I els nazis no només van castigar les persones, sinó també el mateix poble; les seves cases i l'església van ser ensorrades i ni tan sols el cementiri es va lliurar de la fúria destructora del Tercer Reich. A la fi de la Segona Guerra Mundial, dels antics habitants només van tornar 143 dones i 17 nens. La destrucció de Lidice, però, no va apaivagar el desig de venjança nazi; el 24 de juny, el llogarret de Lezaky i els seus habitants van córrer idèntica sort.
Quan la guerra va acabar, Lidice es va convertir en un memorial en record de les víctimes, un espai envoltat de natura on puntualment s'aprecien les ruïnes de l'antiga població. El 1947, es va construir un nou poble de Lidice, en un emplaçament difirent.
Comentaris