IV Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés

L’edició d’enguany de la Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés commemora el 700 aniversari de la fi de l’Orde del Temple. L’any 1312 el papa Climent V va dictar la butlla ‘Vox in excelso’ que extingia definitivament aquest orde militar i religiós. Arreu del país s’han organitzat actes i Ascó ha decidit centrar la Jornada Carmel Biarnés en commemorar aquest esdeveniment.

Carmel Biarnés (1928-1992) va ser escriptor, cronista, fotògraf i historiador. Va dur a terme una important tasca de defensa i de promoció de la història, de la tradició i del patrimoni de la comarca a més de ser cofundador del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. Va escriure nombrosos llibres com 'Els Moriscos a Catalunya', 'Guia d'Ascó', 'El meu riu Ebre' i 'La navegació fluvial per l'Ebre' i 'La Creu de la Mitja Lluna' que recull la història del llegendari Roget d’Ascó.

El programa de la jornada és el següent:
  • Divendres 28 de setembre. A les 18h recorregut fluvial entre Ascó i Mora d'Ebre amb el llaüt 'lo Roget'. A les 20h obertura de l'exposició 'Esteles funeràries' al Pou de la Neu. A les 22h projecció de la pel·lícula 'El Codi Da Vinci' a la plaça de l'Església.
  • Dissabte 29 de setembre. A les 17h a la plaça del riu i davant del pou en homenatge a Carmel Biarnés es llegiran textos de la seva obra. A continuació, Quartet de Corda de l'Escola Municipal del Museu de Flix, dirigit per Alfons Guiu, interpretarà unes peces musicals. A les 17:45h, a l'antic Hospital, inauguració de l'exposició 'Testimonis de les ordes del Temple i de l'Hospital a la Ribera d'Ebre. A les 18:15h inauguració de la IV Jornada d'Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés. A les 20:30h lliurament del IV Premi de Periodisme Carmel Biarnés. A les 20:45h emissió del documenal 'La petjada del Temple a la comarca templera d'Ascó.
  • Diumenge 30 de setembre. A les 11h visita guiada pels carrers del casc antic d'Ascó.
Portada del número 199 del SÀPIENS (octubre 2018)

Pompeu Fabra, l'home del tramvia

La vida del pare del català modern té diverses facetes desconegudes. L'homenatgem quan es compleixen 150 anys del seu naixement

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto