La vida al voltant de 'lo riu', al Museu de les Terres de l’Ebre

Plafó del Museu de les Terres de l'Ebre on s’explica la canalització del riu per a usos agrícoles

Plafó del Museu de les Terres de l'Ebre on s’explica la canalització del riu per a usos agrícoles

Aquest és per damunt de tot un equipament que explica un territori, un museu integral que, per proporcionar al visitant una visió àmplia de la seva geografia i de la seva gent, defuig la segregació clàssica entre ciències naturals i socials. L’àrea expositiva s’estructura a partir de tres temes: 'Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana'; 'L’Ebre: camí d’aigua', i 'El delta de l’Ebre: memòria d’un medi, espai d’uns homes'.

Simbiosi entre l’home i la natura
La primera mostra el desenvolupament del poblament, els canvis en les pràctiques funeràries i l’evolució social, econòmica i tecnològica de la zona des de l’època neolítica fins a l’edat mitjana. S'ha estructurat en cinc àmbits: de la cova al poblat; els tossals fortificats; el comerç; la colonització del camp, i els senyors de la terra. A cadascun d’aquests, se’ns presenta l’època històrica i se’ns transporta amb l’ús de recursos audiovisuals, reproduccions i tots els objectes trobats que formen la col·lecció. Durant el recorregut per la sala d’exposicions, es poden anar coneixent com es desenvolupaven les urbs després d’abandonar les coves, les relacions que van mantenir els ebrencs amb la resta de poblats de la Mediterrània, com era el comerç amb els grecs i els fenicis i com van ser els inicis del camp en una zona on és tan important.

'L’Ebre: camí d’aigua' posa èmfasi en les persones i les formes de vida i cultura dels ebrencs amb una escenografia i uns recursos museogràfics que apel·len a les emocions i els sentits. Aquesta part reuneix més de cent cinquanta objectes, bàsicament etnològics i espècimens naturals, juntament amb quatre espais interactius que mostren prop de vint audiovisuals i la selecció de més de tres-centes cinquanta fotografies antigues, les gravacions dels paisatges sonors del riu i les veus de la gent de l’Ebre. A l’espai multimèdia es poden consultar les bases de dades de jaciments arqueològics, de patrimoni hidràulic i flotant, i de citacions literàries relatives al riu, entre d’altres.

Ebre, natura i cultura

El Museu també gestiona, en diverses localitats, el Parc Arqueològic de la Carrova, el Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers, el Poblat Ibèric de la Moleta del Remei, el Museu de la Mar de l’Ebre, el Centre d’Interpretació de la Serra del Montsià, el Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana i el Centre d’Interpretació Viure al Poble.

 

 

 

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto