Actualitat

Pep Coll: "El castell de Mur és un dels conjunts medievals més esplèndids del país"

L'escriptor també destaca que s'hi va redactar un document amb "les primeres frases escrites en català que es conserven"

15 de març de 2019
Pep Coll
Pep Coll escritores.org

L'escriptor Pep Coll (Pessonada, 1949) no en té cap dubte: el castell de Mur mereix ser el monument favorit dels catalans perquè constitueix "un dels conjunts medievals més complets, esplèndids i ben conservats del nostre país". 

L'autor de novel·les tan celebrades com 'Dos taüts negres i dos de blancs' i 'Les senyoretes de Lourdes' recorda que el conjunt monumental està format pel mateix castell i per la col·legiata de Santa Maria de Mur, amb un magnífic claustre i unes pintures al fresc memorables —les pintures originals de l'absis es troben al Museum of Fine Arts de Boston.

Les primeres frases escrites en català
Pep Coll destaca també que al castell de Mur es va signar un segle abans que les 'Homilies d'Organyà', un document redactat "amb les primeres frases escrites que es conserven de la llengua catalana". 

Aquest document era un jurament de pau i treva, i començava així: "Juro jo, Pere Ramon, comte [de Pallars Jussà], fill de Valença, comtessa, que d'aquesta hora en endavant, treva i pau mantindré i als meus hòmens manaré mantenir-la, així com lo bisbe l'ha feta escriure...".

 

Castell de Mur

El castell de Mur

 

Escollir 'El monument favorit dels catalans'
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de cada fase s'hi afegirà una quantitat de vots extra (el "bonus Popap"), els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris