Actualitat

Espartac Peran: "Tots els racons de Santes Creus són extraordinaris"

El periodista es decanta pel monestir reial en el concurs que escull el monument favorit dels catalans

14 de març de 2019
Espartac Peran
Espartac Peran

Durant vuit anys vam veure el presentador i periodista Espartac Peran recorrent Catalunya amb el programa 'Divendres', de TV3. Després de visitar més de 300 pobles i ciutats, assegura que “si he de triar un monument del país, em quedo amb Santes Creus”. 

Peran confessa que l'atrapa la Ruta del Cister, i en especial, el Reial Monestir de Santes Creus, “perquè representa segles i segles d’història i perquè és aquí on s’instal·la la primera comunitat monàstica d’aquest orde”. A més a més, diu Peran, “m’atrapa el fet que sigui un monestir dessacralitzat, obert a tothom” i molt ben conservat, la qual cosa ens permet “el luxe de poder-nos perdre per tots els seus racons, tots extraordinaris”.

Una carrera televisiva
Espartac Peran és una de les cares més conegudes de TV3, sobretot per haver presentat 'Divendres' fins al 2017, primer amb Xavi Coral i, després, amb Helena Garcia Melero. Nascut a Mataró, va treballar a Catalunya Cultura i a RAC1 fins que el 1998 va entrar a TV3, on ha treballat durant tots aquests anys en diferents projectes, primer als informatius i a 'Els matins de TV3', com a home del trànsit, i després com a presentador del concurs 'Bocamoll'. 

 

Claustre del Reial Monestir de Santes Creus

Claustre del Reial Monestir de Santes Creus

 

Escollir 'El monument favorit dels catalans'
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de cada fase s'hi afegirà una quantitat de vots extra (el "bonus Popap"), els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris