Actualitat 2019

Jordi Borràs: “La plaça de l’Església d’Horta és la viva imatge d’un rellotge aturat”

El fotoperiodista recorda la infantesa prop d’Horta de Sant Joan, "o Orta, com s’ha dit històricament el poble”

21 de de març de 2019
Jordi Borràs
Jordi Borràs La Mira

Jordi Borràs ha confessat que la plaça de l’Església d’Horta el té “absolutament enamorat”, i ens explica per què: “La raó de la meva elecció és senzilla; la terra tira i pensar amb Orta, –com s’ha dit històricament el poble– és fer-ho amb Gandesa, el poble a pocs quilòmetres on vaig passar els estius d'infantesa”. Però el fotoperiodista no només té motius personals, i és que Horta de Sant Joan té una bellesa intacta que ens fa viatjar al passat: “La plaça de l'Església, porxada i tota de pedra, és la viva imatge d'un rellotge aturat, talment com si en segles no hi haguera passat el temps”.

Fotoperiodisme de denúncia
Il·lustrador i fotoperiodista, Jordi Borràs és una de les veus més autoritzades en la denúncia de moviments d’ultradreta i a favor de la llibertat d’expressió. Actualment, col·labora en nombrosos mitjans, com 'El Món', 'Crític’, ‘La Mira’, ‘TV3 i ‘Catalunya Ràdio’ i ha col·laborat amb molts d’altres tant a nivell nacional –‘La Directa’, ‘Ara’, ‘Nació Digital’, ‘El Temps’ o ‘RAC1’– com internacional –‘Vice News’, ‘Jungle World’ o ‘The Guardian’–.

El passat 2018 va publicar 'Dies que duraran anys', la crònica gràfica de la tardor del 2017 a Catalunya, amb els esdeveniments de l’1 d’octubre com a grans protagonistes. Juntament amb les seves, l'obra recull les fotografies d’altres autors com Sergi Alcázar, Oriol Clavera, Ramón Costa i Miriam Lázaro, unes imatges que s'acompanyen de textos d’escriptors que també van viure de primera mà aquestes jornades de la nostra història recent.
 

Plaça de l'Església d'Horta de Sant Joan
La plaça de l'Església d'Horta de Sant Joan
 

Escollir el monument favorit dels catalans
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de les semifinals i de la final s'hi afegirà una quantitat de vots extra, els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris