Actualitat 2019

Jordi Llavina: “El monestir de Poblet ens diu que venim de lluny i que no ens podem aturar”

El poeta proposa el monestir cistercenc de Santa Maria de Poblet com a monument favorit

14 de de març de 2019
Jordi Llavina
Jordi Llavina

Jordi Llavina, poeta i divulgador cultural, admira la majestuositat del monestir de Santa Maria de Poblet, que pertany a l’orde del Cister, i el proposa com a monument favorit del 2019. Llavina en remarca, sobretot, la bellesa: “La magnífica vista que se’n té baixant de Prades o venint de l’Espluga encarna la serenor immemorial de la bellesa de la pedra”.

A més a més, afirma que és un dels “màxims tresors del nostre país” i “fita del nostre romànic, amb un orgue que, per ell mateix, ja paga la visita”, sense oblidar el que per a ell és el més rellevant: “El monestir de Poblet ens diu que venim de lluny i que no ens podem aturar”.

Poeta
Si hi ha una paraula que defineixi Jordi Llavina és aquesta, ‘poeta’. El 1994 va publicar ‘La matèria del temps’, i des d’aleshores ha publicat 18 llibres, entre reculls de poemes, poemaris i assajos. El 2001, amb ‘Nitrato de Chile’ va guanyar el Premi Josep Pla, i el 2011 va guanyar el Premi Vicent Andrés Estellés amb un recull de poemes, ‘Entrada de fosc’. La seva darrera publicació "Ermita" li va valer el Premi Lletra d'Or l'any 2018.

Tot i així, també s’ha endinsat en el món del relat amb dos llibres: ‘Ningú ha escombrat les fulles’ (2008, Amsterdam) i ‘Londres nevat’ (2009, Amsterdam).

A més a més, també ha treballat en el món editorial i col·labora regularment en diversos mitjans.
 

Monestir de Poblet

El monestir de Poblet

 

Escollir 'El monument favorit dels catalans'
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de cada fase s'hi afegirà una quantitat de vots extra (el "bonus Popap"), els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris