Actualitat 2019

L’especial vincle de Jordi Cabré amb Santa Maria del Mar

El novel·lista tria aquest majestuós exemple del gòtic català a Barcelona com a monument favorit

25 de de març de 2019
Jordi Cabré
Jordi Cabré Òmnium Cultural

“Quan em vaig casar no ho vaig fer per l'Església, en majúscules: ho vaig fer per l'església. Concretament, aquesta”. Jordi Cabré es va casar a la basílica de Santa Maria del Mar. No és estrany, doncs, que esculli aquesta icona del gòtic català a Barcelona com a el seu monument favorit. “Santa Maria del Mar és cosina germana de la catedral de Palma, antecedent de la Sagrada Família, guardiana dels màrtirs i materialització del concepte de bellesa”, explica l’escriptor. 

Premi Sant Jordi 2018
Acaba d’arribar a les llibreries ‘Digues un desig’, el 'thriller' psicològic que es va endur el Premi Sant Jordi de novel·la 2018. Al llibre, Jordi Cabré reflexiona sobre els límits de la realitat i la ficció i sobre els mecanismes de creació literària. A la tercera va la vençuda, o això diuen. I és que Cabré va quedar finalista al Premi Sant Jordi en dues ocasions anteriors, l’any 2003 amb ‘Rubik a les palpentes’, i el 2010 amb ‘Després de Laura’.

L’escriptor, que col·labora habitualment amb diversos mitjans, ha escrit també assaigs com ‘Ara que no ens escolta ningú’ (2013) i ‘El canvi cultural a Catalunya. Retrat d'una generació' (2015).
 

Façana de la Catedral Santa Maria del Mar, Barcelona
La façana de la basílica de Santa Maria del Mar


Escollir el monument favorit dels catalans
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de les semifinals i de la final s'hi afegirà una quantitat de vots extra, els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris