Actualitat

Maria Carme Roca: “A Empúries trobem el bressol de la nostra cultura"

L’escriptora es decanta per un dels jaciments més importants del país

15 de març de 2019
Maria Carme Roca
Maria Carme Roca @MCarmeRocaCosta

Maria Carme Roca escull com a monument favorit el jaciment d'Empúries, i confessa que la seva elecció es basa, sobretot, en Empòrion, l'Empúries grega, perquè “amb els veïns ibers hi trobem el bressol de la nostra cultura”. 

L’autora també destaca que el jaciment “és un indret únic, a tocar de mar, que els grecs van triar per instal·lar-s'hi en descobrir una terra meravellosa i esplèndida, l'Empordà”. A més, assegura que “malgrat els segles transcorreguts, encara s'hi copsa la petjada de la gent que va poblar i fer pròspera aquella petita zona de l'occident de la Mediterrània”.

Un carrera prolífica
Maria Carme Roca, historiadora i filòloga, és autora de la novel·la 'Escollida pels déus', amb l'Empúries grega com escenari. Va publicar la seva primera novel·la l’any 1997 i des d’aleshores ha publicat una cinquantena de títols, entre volums de novel·la històrica, literatura infantil i juvenil, llibres de relats, contes i assaigs. La barcelonina, coneguda per les seves novel·les històriques, com 'Barcino', va publicar 'A punt d’estrena, de Can Jorba a Pertegaz. El somni d’una maniquí', la història de l’Eulàlia Rovira, una maniquí barcelonina cotitzada i de referència, i ‘La noia del club’, en què una noia que aspira a ser nedadora enmig de la Segona República viu una època de canvis socials i personals.
 

Empúries
Ruïnes d'Empúries
 

Escollir 'El monument favorit dels catalans'
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de cada fase s'hi afegirà una quantitat de vots extra (el "bonus Popap"), els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris