Actualitat 2019

Martí Gironell: “La portalada monumental de Santa Maria de Ripoll és una obra excepcional”

El monestir mil·lenari de Ripoll és l'aposta de l'escriptor i periodista com a monument favorit

14 de de març de 2019
Martí Gironell
Martí Gironell Harold Abellan

L’escriptor i periodista Martí Gironell també ha volgut escollir un candidat a monument favorit, el monestir de Santa Maria de Ripoll. Per a Gironell, “la portalada monumental de mitjan segle XII és una obra única, excepcional, i la bíblia de pedra que hi ha esculpida la fa mereixedora de ser reconeguda com un referent de l’art romànic internacional”.

De fet, la portalada del monestir va ser restaurada al llarg del 2016, i a finals de gener de 2017 es va reobrir al públic, recuperant la seva policromia original i les diferents tonalitats de la pedra. Això ha de servir per impulsar amb més força la seva candidatura com a Patrimoni Mundial de la Unesco, que va començar l'any 2013.

Jueus, bandolers, abats i el destí
Martí Gironell (Besalú, 1971) és escriptor i periodista. El seu debut literari va arribar el 2007 amb 'El pont dels jueus', tot un èxit de vendes i un dels fenòmens literaris dels últims temps que fins i tot ha generat una ruta turística per Besalú. 

Amb la seva segona novel·la, 'La venjança del bandoler' (Columna, 2008), va obtenir el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica, i el 2012 va publicar 'L'últim abat', sobre la vida del monjo Bonaventura Ubach, fundador del Museu de Montserrat. El 2014 va publicar ‘El primer heroi’, situada en l’època del Neolític i el 2015 'Strappo', la novel·la de l’espoli del romànic català. El 2018 va tornar a triomfar gràcies a 'La força d'un destí', amb la qual va obtenir el Premi Ramon Llull.

A més a més, Gironell va treballar fins al 2015 als serveis informatius de Televisió de Catalunya i és articulista de diferents mitjans de comunicació.

 

Portalada del Monestir de Santa Maria de Ripoll

Portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll

 

Escollir 'El monument favorit dels catalans'
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de cada fase s'hi afegirà una quantitat de vots extra (el "bonus Popap"), els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris