Actualitat

Toni Soler: “Santa Maria del Mar és l’única església on, quan hi passo per davant, entro i m’assec”

El periodista i productor considera que la basílica gòtica hauria de proclamar-se monument favorit dels catalans

10 de abril de 2019
Toni Soler
Toni Soler

Toni Soler ho deixa ben clar. Potser no és gaire aficionat als temples catòlics, però “Santa Maria del Mar és l’única església on, quan hi passo per davant, hi entro i m’hi assec”. I encara afegeix: “I gairebé reso”. I és que aquesta basílica, més enllà de creences i de fe, és un espai màgic, que emociona aquells qui en travessen les portes. És un temple del poble i les seves pedres transmeten l’esforç i la dedicació que els veïns de la Ribera hi van deixar per aixecar-lo.  

Director de Minoria Absoluta
Després de treballar com a periodista en diversos mitjans i com a guionista a televisió i ràdio, Toni Soler es va donar a conèixer quan va passar a dirigir el seu propi programa, ‘Malalts de tele’, l’any 1997. Des d’aleshores, ha traçat una carrera televisiva i radiofònica dedicada a l’humor, la sàtira i la paròdia política.

El seu projecte més important és Minoria Absoluta, la productora que va començar essent un programa radiofònic a RAC1 i que ha produït alguns dels programes de més audiència de la televisió catalana, com el ‘Polònia’ i el ‘Crackòvia’. Actualment també és presentador del programa satíric ‘Està passant’, i col·labora regularment amb el diari ‘Ara’. A més a més, dirigeix la publicació d’història d’autor ‘El Món d’Ahir’. Ara, podem dir que Soler forma part de l'equip SÀPIENS, ja que Minoria Absoluta i Som es van unir al febrer per crear un nou segell editorial que editarà les revistes 'El Món d’Ahir', SÀPIENS i el Petit SÀPIENS i esdevindrà la principal empresa editorial del nostre país especialitzada en el món de la història. A més, el nou segell impulsarà altres projectes per donar a conèixer de forma divulgativa i innovadora el nostre passat.

Vista inferior de la Catedral Santa Maria del Mar, Barcelona
Vista inferior de la basílica de Santa Maria del Mar


Escollir el monument favorit dels catalans
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfronten el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de les semifinals i de la final s'hi afegirà una quantitat de vots extra, els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris