Monuments finalistes

Monestir de Santa Maria de Ripoll

Ripoll (Ripollès)

14 de de març de 2019
Monestir de Santa Maria de Ripoll
Monestir de Santa Maria de Ripoll

El monestir de Santa Maria de Ripoll és un dels monuments de més transcendència del país, no només pel seu interès artístic i arquitectònic, sinó també pel seu significant històric. Fundat per Guifré el Pelós l’any 879 en la seva tasca de repoblar el territori i emprendre la reconquesta, és considerat un símbol del naixement de la nostra nació i ostenta el sobrenom de ‘bressol de Catalunya’.

Sota la direcció de l’abat Oliba, va esdevenir un centre religiós i cultural de primer ordre, un dels més importants de l’Europa medieval. La portalada del monestir, del segle XII, és la gran protagonista del conjunt. És una de les peces escultòriques més destacades del romànic europeu, i està totalment esculpida amb escenes de l’Antic Testament. D’aquí que sigui coneguda com 'la Bíblia en pedra'. 

El claustre, de doble planta i amb capitells d’estil corinti, és també una obra mestra del romànic català. Es va construir entre el segle XII i el XVI, però gran part del que avui es conserva correspon a una restauració del segle XIX. L’interior de l’església també és fruit de la restauració, però la planta respon al pla de l’edifici impulsat per l’abat Oliba i consagrat per ell mateix el 1032.

El que no us podeu perdre
Santa Maria de Ripoll fou un panteó comtal durant segles. Avui la memòria dels comtes enterrats a l’església del monestir encara és viva, i les tombes de Guifré el Pelós, Ramon Berenguer III i Ramon Berenguer IV són de visita imprescindible. Per tot plegat, el monestir de Ripoll és un merescut aspirant a ser declarat patrimoni mundial de la Unesco.

Informació pràctica

  • Monestir de Santa Maria de Ripoll
  • Pl. de l'Abat Oliba, s/n. 17500 Ripoll (Ripollès). Tel. 972 70 42 03
  • D’octubre al 30 de març, de dilluns a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 15.30 a 18 h. La resta de l’any, de dilluns a dissabte, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h. Diumenges i festius, de 10 a 14 h tot l’any.
  • Entrada general, 5,5 € (reduïda, 4,7 €). Nens de 5 a 12 anys, 2,75 € i menors de 5, gratuït.
  • Visites guiades cada diumenge a les 12 h.


Més idees per esprémer la visita

  • L’Scriptorium monacal. Durant els segles X i XII, l’escriptori de Ripoll va ser el més important dels comtats catalans. La seva activitat de producció i còpia de manuscrits va convertir el monestir en un focus cultural i un gran centre d’ensenyament, i va deixar un llegat amb alguns dels manuscrits més rellevants d’Europa. Avui, una interessant exposició permanent us n’explica tots els detalls, però també us ensenya a fabricar un pergamí, a escriure amb una ploma d’oca, a relligar un còdex medieval... per convertir-vos en veritables monjos copistes.    
  • Mercadal del Comte Guifré. Si visiteu Ripoll a l’agost, no us perdeu aquest mercat inspirat en els mercats medievals d'arreu de Catalunya. Se celebra des del 1997 i omple de vestits medievals, actuacions i activitats per a tota la família els carrers del municipi. 

Comentaris