Monuments finalistes

Plaça de l'Església d'Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan (Terra Alta)

13 de de març de 2019
Plaça de l'Església d'Horta de Sant Joan
Plaça de l'Església d'Horta de Sant Joan Getty Images

L’estiu del 1898, un jove Picasso de 16 anys va arribar a Horta de Sant Joan convidat pel seu company d’estudis Manuel Pallarès. Aquest poblet de la Terra Alta va captivar el pintor, que hi va tornar quan ja era un artista consolidat per reflectir els seus carrers i racons en obres cubistes com 'La fàbrica' o 'La bassa'. A Horta de Sant Joan, va dir més endavant, hi havia après tot el que sabia.

El nucli antic d’Horta conserva el seu caràcter medieval, amb carrers estrets i concèntrics al voltant del ja desaparegut castell. La plaça de l’Església és el centre de la vila. Petita, reclosa i porticada, és un espai d’una bellesa excepcional que aplega els edificis més emblemàtics del poble.

Està presidida per l’església parroquial de Sant Joan Baptista, d’estil gòtic i aixecada entre els segles XIV i XVI. Al costat, l’ajuntament s’alça sobre els porxos en un edifici renaixentista del segle XVI que conserva a la façana un mural de Ferran VII dedicat a les Corts de Cadis. Als baixos de l’ajuntament hi ha les restes de l’antiga presó i altres troballes arqueològiques, com un pou excavat en la roca i una claveguera medieval.

El que no us podeu perdre
Part de l’encant d’aquesta plaça és un conjunt de cases que, pel seu valor patrimonial, estan inscrites a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Són casa l'Habanero, casa Pipo, casa Colau i casa Pasqualet, totes construïdes entre el segle XIV i el XVI i restaurades per a la seva conservació.

Informació pràctica


Més idees per esprémer la visita

  • Centre Picasso. En homenatge al vincle de Picasso amb Horta, un centre recull una reproducció de totes les obres que va crear al poble en les dues estades que va fer-hi. També podeu sortir a buscar els espais que l’artista malagueny va immortalitzar en els seus quadres.
  • Passejada per Santa Bàrbara. Si teniu ganes de caminar, els entorns d’Horta de Sant Joan són una meravella. Al peu de la muntanya de Santa Bàrbara hi trobareu el convent franciscà de Sant Salvador i la Torre del Prior o de Galindo, una torre de defensa del segle XIV.
  • Una olivera mil·lenària. A mig quilòmetre del poble, un sender us portarà fins a Lo Parot, una olivera que es creu que té més de 2.000 anys, fet que la convertiria en l’arbre més vell de Catalunya.

Comentaris